Linkovi

Kalifornija: Kolibri su neka od najfascinantnijih bića ptičijeg sveta


Mužjak Ana kolibrija, najrasprostranjenije vrste na Zapadnoj obali Sjedinjenih Država, ispušta izuzetno visok pisak kada se obrušava da brani svoje gnezdo. Kako taj zvuk nastaje do sada je bila tajna. Nju su rešila dva mlada istraživača sa Kalifornijskog univerziteta – uz pomoć klarineta, ptičijih repnih pera i vazdušnog tunela.

Studenti Klifornijskog univerziteta Tereza Feo i Kris Klark, strpljivo su posmatrali. «Naučni naziv je Kalipte ana.» Kalipte ana – podvrsta kolibrija, bila je predmet njihovog istraživanja.

«Teški su oko četiri i po grama», kaže Tereza Feo.

I šta kolibri čuvaju?

Klark objašnjava da čuvaju sopstveni prostor. On je snimio mužjaka kamerom velike osetljivosti. Poslušajte pažljivo. Izvor tog zvuka je misterija, jer to nije njihov glas.

Prema jednoj pretpostavci, pera na ptičijem repu imaju ulogu jezička na klarinetu. Klark i Feo su se pitali da li oni isto vibriraju. Ispitali su pretpostavku tako što su pera sa kolibrijevog repa stavili u vazdušni tunel – i udvostručili zvuk. Radi dodatnog dokaza, slušali su u laboratoriji obrušavanje ptica kojima su uklonjena pera sa repa. I ... tišina. Misterija je rešena. Klark i Feo nameravaju da testiraju i srodne ptice da bi utvrdili da li su vibrirajuća repna pera karakteristična samo za ovu podvrstu kolibrija.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG