Linkovi

Dve osobe poginule četvrtog dana prokurdskih protesta na jugoistoku Turske


Dve osobe su poginule četvrtog dana prokurdskih protesta na jugoistoku Turske, izjavili su bolnički izvori. Jedan mladić je preminuo pošto je pogodjen metkom tokom sukoba demonstranata sa policijom u gradu Juksekova, u provinciji Hakari, na granici sa Iranom i Irakom, precizirali su bolnički zvaničnici.

Ranije danas lokalne vlasti su potvrdile da je preminuo čoek koji je prethodnog dana pogodjen metkom u sukobima s policijom u gradu Van. U gradu Juksekova, u provinciji Hakari, policija je suzavcem rasterala grupu demonstranata koji su kamenjem gadjali policiju, javila je novinska agencija Dogan.

Sukobi u Vanu i Juksekovi izbili su pošto su demonstranti uzvikivali slogane u znak podrške pobunjenicima zabranjene Kurdistanske radničke partije i pritvorenom pobunjeničkom vodji Abdulahu Odžalanom.

U Istambulu, više hiljada Kurda okupilo se povodom kurdskog praznika, a grupa njih proslavu je iskoristila da protestuje zahtevajući autonomiju kurdske oblasti na jugoistoku zemlje. Oko 50 osoba, uključujući pripadnike policije, ranjeno je, a 130 njih je privedeno u Vanu tokom jučerašnjih sukoba, koji su izbili posle prokurdskog skupa u tom gradu, navodi policija.

Tokom četvorodnevnih sukoba policije i demonstranata na jugu Turske dve osobe su do sada poginule, a više desetina njih je povredjeno.

XS
SM
MD
LG