Linkovi

Konzervatori u Sjedinjenim Američkim Državama više nisu elitistička grupa


Udruženje koje se bavi očuvanjem istorijskih spomenika tvrdi da ima 400 hiljada članova. Pre petnaest godina, kada je Ričard Mo postao predsednik Nacionalnog udruženja za konzervaciju, svega nekolicina Amerikanaca, pretežno starijih, obraćala je pažnju na istorijske lokalitete u zemlji.

«Mi u Americi imamo predstavu – koja je deo naše kulturne istorije – da je novo bolje od starog. Poruši staro i sagradi novo. A to je ono čemu se mi protivimo», kaže Mo.

Bivši američki kongresmen Majk Endrus, član Upravnog odbora Nacionalnog udruženja, kaže da je Mo promenio američki mentalitet rušenja.

«On je shvatio da je za konzervatorski pokret, da bi stvarno, uistinu bio uspešan, udruženje moralo da krene dalje od proste zaštite kuća sa nekog spiska – većinom iz 19. stoleća – i preraste u aktivnu organizaciju», kaže Endrus.

Udruženje sada prikuplja više od 40 miliona dolara godišnje bez jednog centa od vlade. Deo budžeta odlazi na održavanje sopstvenih istorijskih objekata, kao što je bivša kuća mornaričkog heroja Stivena Dekatura, preko puta Bele kuće. Udruženje je takođe vlasnik poslednje kuće predsednika Vudroa Vilsona u Vašingtonu i brojnih istorijskih objekata i plantaža širom zemlje. Endrus je upoznao Ričarda Moa u vreme borbe za sprečavanje izgradnje na ratištima iz Građanskog rata.

«Mi to nećemo zaustaviti. Ali smatramo da konzervacija može da odigra važnu ulogu u zaustavljanju tog širenja, jer mi dajemo alternativu za širenje.»

Udruženje doteruje stare kuće, podstiče ljude da se vrate u gradove i pomaže starim radnjama da nastave rad.

«Najvitalnije zajednice u Americi, naročito u centru grada, jesu one koje spajaju najbolje staro i najbolje novo», kaže Mo. «Tu se dakle ne radi samo o spasavanju važnih građevina zbog njihovog arhitektonskog značaja, tako da sam veoma zadovoljan što smo uspeli da proširimo bazu koja nas podržava.»

Kancelarija Ričarda Moa je u sedištu udruženja u centru Vašingtona – u zgradi koju je udruženje sačuvalo - domu Endrua Melona, milionera i sekretara asocijacije, koji je lično finansirao Nacionalnu umetničku galeriju. Godišnji spisak ugroženih objekata Nacionalnog udruženja je hiljade Amerikanaca pretvorio u konzervatore, spasavajući ne samo palate, nego i svetionike, moderne kuće i ekscentrične objekte duž starog sveameričkog puta broj 66, na američkom zapadu.

«To je u arhitektonskom pogledu važan deo američkog iskustva. Ne mislimo da treba sačuvati sve. Ali smatramo da reprezentativni delovi tog iskustva treba da se sačuvaju.»

Otkako je Nacionalno udruženje 1988. pokrenulo svoj spisak ugroženih objekata, od uništenja ih je spaseno nešto više od polovine.

XS
SM
MD
LG