Linkovi

NASA: Organske materije ispod površine jednog od Saturnovih meseca 


Saturn je planeta koja već dugo fascinira naučnike zbog svojih prepoznatljivih prstenova i nekoliko meseca, koji kruže oko nje. NASA-ina svemirska letelica Kasini je nedavno prikupila podatke i fotografije ledenih gejzira, koji kuljaju iz površine jednog od tih meseca - Encelada, a svemirska agencija kaže da su tom prilikom pronašli i dokaze o postojanju orgnskih materija ispod njegove površine.

Svemirska letelica Kasini je sa udaljenosti od 50 kilometara sakupila uzorke isparenja ledene vode koja izvire sa površine Encelad. Džon Spenser je naučnik iz programa Kasini.

«To je jedno od najznačajnijih mesta koje smo pronašli u Saturnovom sistemu zbog toga što je geološki aktivno. Iz pukotina izvire vodena para i led od kojih se stvaraju ogromni oblaci na južnom polu planete, što je drugačije od svega što smo do sada videli u sunčanom sistemu», objašnjava Spenser.

Takvi gejziri možda sadrže organske materije zarobljene ispod lunarne kore. Torens Džonson, je takođe naučnik u NASA-i.

«Spektrometar je ispitujući površinu meseca identifikovao prosta jedinjenja ugljenika i vodonika u oblasti oko tih izvora, što znači da postoje osnovni uslovi za život. Naravno ne možemo da znamo da li je život tu ikada postojao ni da li bi mogao da se održi», kaže Džonson.

Izvori se razlikuju od gejzira koji se mogu videti na Zemlji samo po jednoj stvari.

«S obzirom da su temperature mnogo niže ne izvire voda kao iz gejzira, već čestice leda. Ali moguće je da je voda ispod površine», smatra Spenser.

Tečnost izbija kroz čvrstu površinu, a delići te tečnosti dospevaju i u Saturnove prstenove. Naučnici su locirali osam toplih tačaka na planeti, koje su ujedno izvori gejzira.

«Posebno smo intrigirani njihovim izvorima, koji se nalaze ispod pukotina, jer ako tu ima vode, onda bi to moglo da bude plodno tlo za život», zaključuje Spenser.

Jedna od teorija je, kako kažu naučnici, da se ispod ledenog omotača meseca nalazi okean. Svemirska letelica Kasini će u oktobru proći na još manjoj udaljenosti pored Encalada.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG