Linkovi

Đurović: Na pravi način odmeriti dinamiku sledećeg koraka ka EU


Odluku o tome kada će aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji Crna Gora će donijeti u konsultaciji sa Evropskom komisijom, državom koja predsjedava EU, kao i ostalim državama članicama Unije, rekla je potpredsjednica Vlade Gordana Đurović.

"Vlada će, shodno stalnim, ali posljednjih nedjelja pojačanim i intenziviranim, konsultacijama sa relevantnim međunarodnim adresama i unutar zemlje, na pravi način odmjeriti dinamiku tog slijedećeg koraka", kazala je Đurović.

Kao ozbiljna zemlja procesa stabilizacje i pridruživanja, koja je i do sada na kvalitetan način sprovodila sve preuzete obaveze na putu evropskih integracija i postepeno gradila imidž kredibilnog partnera EU u Regionu, kao i zemlja koja je primjer dobrog sprovođenja politike proširenja, nećemo donositi nikakve unilateralne odluke po tom pitanju.

"Za to ćemo tražiti, i očekujem dobiti, podršku EU", kazala je Đurović.

Svjesni smo da je naš prioritetan zadatak da u potpunosti primjenimo Sporazum, što i činimo.

"Sačinili smo dobar mehanizam praćenja implementacije Sporazuma modelom mjesečnih izvještaja o realizaciji svih preuzetih obaveza po Sporazumu, kao i model kvartalinih izvještaja, koji idu prema Vladi, Skupštini i Evropskoj komisiji".

Prema njenim riječima, Nacionalni program za integraciju biće par excellance mehanizam praćenja implementacije Sporazuma i jasna mapa puta Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija i ukupnih demokratskih i ekonomskih reformi zemlje.

"Čim se tehnički usaglasi termin, potpisaćemo bilateralne sporazume sa EU o crnogorskim koncesijama za robe i usluge, u okviru pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što na najbolji način potvrđuje spremnost Crne Gore da i u narednom periodu kvalitetno implementira Sporazum i da o tome izvještava i crnogorsku javnost i sve relevantne adrese u EU", navela je Đurović.

Prema njenim riječima, od podnošenja zahjeva za članstvo do pozitivnog mišljenja Komisije da smo spremni da Savjet donese odluku o tome da smo zemlja kandidat, dosta je posla.

XS
SM
MD
LG