Linkovi

Samardžić: Vlada Srbije predložila razdvajanje Srba i kosovskih Albanaca


Vlada Srbije predložila je UNMIK-u sporazum o funkcionalnom razdvajanju Srba i kosovskih Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"Suština predloga Sporazuma o zajedničkom sprovodjenju Rezolucije 1244, koji je ponudjen UNMIK-u u novim uslovima, nastalim posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jeste stvaranje atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i kosovskih Albanaca na Kosmetu", rekao je Samardžić.

On je rekao da se predlog sporazuma Srbije i UNMIK-a odnosi na celu pokrajinu i da je deo Akcionog plana Vlade Srbije koji je stupio na snagu posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, 17. februara.

"Mi prihvatamo Rezoluciju 1244 i nadležnosti UNMIK policije, pravosudja i carina, ali posle jednostranog proglašenja nezavisnosti samo Srbi, uz pomoć Srbije, mogu da sprovode te nadležnosti", rekao je Samardžić i naglasio da se predlozi iz tog sporazuma odnose na sve srpske opštine i naselja u pokrajini, a ne samo na teritoriju severno od Ibra.

Predlog sporazuma koji je Samardžić predao zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu, prema rečima ministra, nastao je u saradnji Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

UNMIK prosledio predlog Srbije u UN

Misija UN na Kosovu prosledila je predlog Vlade Srbije o sporazumnom i funkcionalnom razdvajanju Srba i kosovskih Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini u sedište te misije u Njujorku, izjavio je portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk.

"Mi ne možemo donositi nikakve odluke o ovom predlogu. Ono što smo uradili jeste da smo ceo tekst predloga poslali našem glavnom sedištu u Njujorku i oni moraju odlučiti, oni nas moraju savetovati kako da reagujemo o pitanju tog predloga".

On je kazao da je predlog u Njujork poslat prethodne nedelje i da ne zna tačan datum kada bi mogao da usledi odgovor iz sedišta UN.

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović je rekao da "pitanje statusa nije još završeno" i da "sada niko ne veruje u nastavak pregovora, ali da će se posle nekoliko godina sve to promeniti". Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da je "sa statusom Kosova sve završeno i da su iluzije izjave oko mogućih ponovnih pregovora".

XS
SM
MD
LG