Linkovi

EU: Objedinjavanje informacija postupaka o saobraćajnim prekršiteljima


Evropska komisija je ovih dana pokrenula inicijativu iz reda onih za koje se pitate kako je moguće da nisu ranije postojale- reč je o objedinjavanju informacija postupaka o saobraćajnim prekršiteljima, kako se ne bi ponavljala uobičajena praksa da se drugačije tretitraju domaći i strani vozači za jednako kršenje saobraćajnih pravila.

Neverovatno ali istinito- do sada je bilo sasvim normalno da se za, recimo prolazak kroz crveno, različito kažnjava stranac od domaće vozača- pod stranac, podrazumeva se ne neko ko dolazi sa drugog kontineta, već je dovoljno da je iz druge drzave , članice iste te Unije- Evropska komisija bi želela da stavi tačku na takvu praksu. Da bi se izbegle dosadašnje situacije gde se slabo ili gotovo nikako ne procesuiraju slučajevi kršenja saobraćajnih pravila od strane vozača čije tablice ili adresu stanovanja treba proveriti u drugoj državi, Komisija traži objedinjavanje baze podataka i jasno odredjenje koji se prekršaji trebaju i moraju goniti. Tu je odredjeno nekoliko kategorija- od prebrze vožnje, prolaska kroz crveno, vožnje pod uticajem alkohola, do nenošenja zaštitnog pojasa. Upozorava se da je reč o četiri ključna uzroka pogibija na cesti- u čak 75 posto slučajve reč je o jednom od navedenih razloga.

Što manje slučajva kršenja saobraćajnih pravila ostane nekažnjeno, biće više sigurnosti na cestama, uveren je evropski komesar za transport:

"Poruka koju šaljemo ima za cilj da spreči prekršitelje da nekažnjeno odu. U vreme obeležavanja evropskog dana sigurnosti na cestama, pokazaćemo podatke iz svih članica Unije i biće jasna veza izmedju razlika u kažnjavanju u pojedinim državama sa smrtnosti na cestama u tim zemljam".

Potrebu za efikasnijim evropskim sistemom kažnjavanja za kršenje saobraćajnih pravila podvlače podaci- godine 2001; na evropskim cestama je poginulo 54 hiljade ljudi. Od tada, zahvaljujući i sve oštrijim merama, smrtnost pada sve do prošle godine, kada nije bilo napretka u smanjenju smrtnosti- te godine je na evropskim brzim cestama poginulo 43 hiljade ljudi, što bi bilo jednako situaciji u kojoj bi se svake sedmice, celu godinu rušili nad Evropom putnički avioni srednje veličine. Takav tragični bilans Evropljani , jednostavno, ne mogu dopusiti.

XS
SM
MD
LG