Linkovi

Nova anketa pokazuje obrt u predsedničkoj trci u Sjedinjenim Državama


Neka od novijih istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju tesnu i burnu predsedničku trku u predstojećim mesecima. Hilari Klinton dobila je dobre vesti u okršaju sa Barakom Obamom za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Prema najnovijoj anketi agencije Galup, Klinton vodi ispred Obame u odnosu 49 naspram 42 odsto glasova. Medjutim, ankete su donele dobre vesti i republikanskom kandidatu, senatoru Džonu Mekejnu. Najnovije istraživanje agencija Rojters i Zogbi pokazuje da bi Mekejn na izborima pobedio Obamu sa 46 naspram 40 odsto glasova, dok bi porazio Klinton u odnosu 48 prema 40%.

Mekejn je u četvrtak boravio u Velikoj Britaniji, u okviru posete članova Kongresa Evropi i Bliskom istoku. Posle susreta sa britanskim premijerom Gordonom Braunom, Mekejn je izjavio da visoko ceni britansko vojno angažovanje u Iraku.

"Sve što mogu da učinim jeste da izrazim zahvalnost britanskoj vladi i narodu, a posebno mladim ljudima koji služe u vojsci.”

Pobeda u Iraku je centralna tema Mekejnove predsedničke kampanje, a senator je kritikovao Demokrate Klinton i Obamu zato što se zalažu za postepeno povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Obama je svoju kampanju nastavio u Zapadnoj Virdžiniji, gde je izjavio da cena iračkog rata od 500 milijardi dolara opterećuje američku ekonomiju. Obama je takodje kritikovao Mekejna zato što je podržao politiku predsednika Buša prema Iraku i ekonomiji.

"Bez obzira na cenu, bez obzira na posledice, Džon Mekejn je rešen da sprovede treći mandat Džordža Buša. To je ishod koji Amerika sebi ne sme da dozvoli.”.

Novije ankete pokazuju da oko 60 odsto Amerikanaca o dalje veruje da je rat u Iraku bio greška. Medjutim, sve veći broj birača veruje da je strategija povećanja broja vojnika u Iraku bila uspešna, i smatra da je Mekejn kandidat koji bi najbolje mogao da reši situaciju u toj zemlji. Karlajn Bouman prati raspoloženje američke javnosti.

"U ovom trenutku, rat nije veliki teret, čuveni “albatros na vratu” republikanskog kandidata, kako su mnogi predvidjali da će biti”.

Mekejn ima taj luksuz što je završio bitku za nominaciju, što nije slučaj sa Obamom i Hilari Klinton, koji se ponovo sučeljavaju na primarnim izborima u Pensilvaniji 22. aprila. Senatorka Klinton nada se da će pobedom u Pensilvaniji nagristi Obaminu prednost po broju delegata, a takodje se nada ponovljenom glasanju u velikim državama Floridi i Mičigenu.

"Još jednom pozivam senatora Obamu da mi se pridruži i podrži pravo stanovnika Mičigena i Floride da se njihov glas čuje, a njihovi glasovi uzmu u obzir.”

Florida I Mičigen su u januaru održali primarne izbore na kojima je Klinton pobedila. Medjutim, Demokratska partija na nacionalnom nivou nije uzela u obzir te rezultate, jer su dve države prekršile stranačka pravila pomeranjem datuma svojih izbora.

Hilari se nada da bi joj ponovljeno glasanje na tim izborima dalo novi zamah, i prirodalo delegate u okršaju sa Obamom. Medjutim, za sada je malo verovatno da će zvaničnici Demokratske stranke u te dve države moći da se dogovore bilo o održavanju novih primarnih izbora ili glasanju putem elektronske pošte.

Politički analitičari kažu da je ponovljeno glasanje u Floridi i Mičigenu ključni deo Hilarine strategije da osvoji demokratsku nominaciju. Džon Fortir je politikolog sa Instituta Amerikan Enteprajz u Vašingtonu.

"Njoj su zaista bili potrebni ne samo delegati već generalno podsticaj njenoj kampanji. Budući da se čini da se to neće desiti, njene šanse da osvoji nominaciju su veoma, veoma male. Delegati nisu tu, nema zamaha, i zato ćete možda videti da neki super-delegati dolaze do istog zaključka u nedeljama uoči izbora u Pensilvaniji.”

Super-delegati su partijski aktivisti i izabrani zvaničnici stranke koji glasaju po ličnom nahodjenju a ne stranačkom diktatu. Oni će odigrati ključnu ulogu u izboru predsedničkog kandidata Demokratske partije. Ni Obama niti Klinton ne mogu da osvoje dovoljan broj delegata na preostalim primarnim izborima da bi osigurali nominaciju, tako da se oba kandidata trude da osvoje podršku super-delegata.

XS
SM
MD
LG