Linkovi

Demokratski politički forum: Evropska unija najbolja alternativa za Srbiju


Evropska unija nije jedina, ali je najbolja alternativa za Srbiju, čulo se u debati koju je organizovao Demokratski politički forum.

Političke razlike koje su dovele do pada Vlade bile su primetne i u debati jer je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović tvrdio da je Vlada pala zbog neslaganja oko približavanja Srbije Evropskoj uniji, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Predrag Bubalo da je Vlada pala zbog neslaganja oko Kosova. Dekan Pravnog fkulteta "Union" Vesna Rakić-Vodinelić smatra da se Srbija posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nalazi pred redefinisanjem svog najbitnijeg cilja i ističe da izjavu premijera Vojislava Koštunice da Srbija može ući u EU samo sa Kosovom tumači kao da Srbija neće ni postati član Unije. Srbija, osim EU, ima dva ne tako dobra strateška cilja - Rusiju kao uzor i obnovu nesvrstanosti, rekla je Vesna Rakić Vodinelić. S političkog stanovišta nemamo našta da se ugledamo ako se samo setimo načina na koji se guše neprijavljene demonstracije u Rusiji, a sa pravnog stanovišta ne mogu da tvrdim da tamo postoji nezavisno pravosuđe kao jedan od stubova pravne države, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Ekonomista Miladin Kovačević ukazao je da je ulazak Srbije u EU potreban, jer je zemlja zavisna od priliva stranog kapitala. Srbiji je godišnje potrebno tri milijardi dolara inostranih investicija i četiri milijarde kreditnog kapitala da ne bi došlo do destabilizacije, rekao je Kovačević i dodao da bi manjak od tri milijarde značio finansijsku krizu. A direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević smatra da rezultati istraživanja o tome da li građani Srbije žele u Evropsku uniju pokazuju zbunjenost javnog mnjenja zbog nejasnih poruka koje šalju političari.

XS
SM
MD
LG