Linkovi

Troje službenika otvaralo pasoške dosijee Obame, Hilari Klinton i Mekejna


Administracija predsednika Buša nastoji da objasni kako su federalni službenici povredili tajnost pasoških dosijea troje predsedničkih kandidata. Državni sekretar Kondoliza Rajs uputila je izvinjava zbog te neovlaštene povrede dosijea, službenici su otpušteni, a sa svih strana stižu apeli da se sprovede detaljna istraga.

Stejt department mora puno toga da objasni. pošto je otkriveno da je najmanje troje službenika neovlašteno otvaralo pasoške dosijee Baraka Obame, Hilari Klinton i Džona Mekejna, u više navrata. Poslednji put - protekle nedelje. Dvoje službenika je otpušteno, treći je kažnjen. Stejt department vodi istragu, a portparol Šon Mekormak kaže da se veruje da nezakonite aktivnosti nisu bile politički motivisane, već da se radi o «neprimerenoj radoznalosti».

«Žao nam je što se ovo dogodilo i vrlo se ozbiljno bavimo ovim incidentom.»

Obamina kampanja je taj incident nazvala «užasnim narušavanjem sistema bezbednosti». Jedan visoki funkcioner Stejt departmenta je u kancelariji senatora Obame na Kapitol Hilu odgovarao na sporna pitanja, dok je državni sekretar Kondoliza Rajs lično pozvala Obamu telefonom da bi mu se izvinila.

«Rekla sam mu da mi je žao i da bi i sama bila veoma uzrujana ako bi neko dirao moj pasoški dosije.»

Obama je, u međuvremenu u Oregonu, gde je prihvatio dugo očekivanu podršku guvernera Nju Meksika, Bila Ričardsona. To je odlična vest za njega, nakon prilično teške nedelje:

«Vaša kandidatura je jedinstvena i istorijska šansa za našu zemlju, dok ste vi jedinstveni kandidat», rekao je Ričardson Obami.

Kampanja senatorke Hilari Klinton veoma se trudila da pridobije podršku guvernera Ričarsona, velikog porodičnog prijatelja sa kojim je Bil Klinton čak gledao ovogodišnji superbol. Ričardonov status superdelegata, ali i jedinog hispanskog guvernera u Americi čini njegovu podršku posebno važnom.

XS
SM
MD
LG