Linkovi

Kako se autoindustrija priprema za predstojeća turbulentna vremena?


Usporen ekonomski rast i izuzetno visoke cene benzina povukle su - da se slikovito izrazimo - ručnu kočnicu u američkoj autoindustriji. Kako se autoindustrija priprema za predstojeća, po svemu sudeći, turbulentna vremena?

Dok se svetski proizvođači automobila iz svih krajeva sveta okupljaju u Njujorku da bi prikazali svoje najnovije modele i ideje, njihove kreacije se posmatraju kroz prizmu posustale američke ekonomije.

Dok se milioni Amerikanaca muče da isplate sve račune i stambene kredite, a cene benzina svakodnevno rastu, analitičari autoindustrije predviđaju crne dane za auto dilere u tekućoj godini. Procjenjuje se da će samo 15 miliona automobila i pikap vozila biti prodato ove godine.

To je milion manje od prvobitnih procena i - istovremeno - signal da će ovo biti najlošija godina za prodavce automobila u poslednjoj deceniji.

Kupcima će, stoga, da bude ponuđeno više povlastica i više popusta. Već sada su, prema procenama uglednog sajta Edmunds.com, novi autobomili u Americi sniženi u proseku i do dve i po hiljade dolara.

Proizvođači automobila se već nekoliko godina suočavaju sa brojnim problemima da bi ostvarili profit, a sada su kažu - prinuđeni da umanje proizvodnju određenih modela - i radi očekivano slabije prodaje, ali i da bi održali cene.

XS
SM
MD
LG