Linkovi

Predsednica predstavničkog doma Nensi Pelosi kritikovala Kinu zbog nasilja na Tibetu


Predsednica predstavničkog doma Nensi Pelosi zatražila je međunarodnu istragu povodom nedavnih nemira na Tibetu. Kineske vlasti su međutim saopštile da je reč o unutrašnjem pitanju zemlje.

Predsednica američkog predstavničkog doma uputila je snažnu poruku u vezi sa situacijom na Tibetu nakon susreta sa tibetskim duhovnim vođom Dalaj Lamom, u indijskom gradu Daramsala, gde se nalazi njegova vlada u egzilu. Pelosi, koja je prvi visoki međunarodni zvaničnik, koji se sastao sa Dalaj Lamom nakon nasilja na Tibetu, istakla je da svet mora reagovati u vezi sa tibetskim pitanjem.

“Ukoliko se poštovaoci slobode širom sveta ne usprotive kineskoj represiji i ne reaguju u vezi Tibeta, onda smatram da smo izgubili sav moralni autoritet da se borimo za ljudska prava u drugim delovima sveta.”

Pelosi je takođe zatražila međunarodnu istragu povodom nemira na Tibetu, ističući da su besmislene tvrdnje kineskih zvaničnika da je Dalaj Lama orkestrirao proteste. Peking bi, kaže predsednica predstavničkog doma, trebalo da nezavisnim posmatračima i medijima dozvoli pristup regionu.

“Tibet stavlja na probu globalnu savest, i nadam se da možemo da pomognemo da se reši pitanje. Moramo znati šta se događa tamo. Zato smo došli da vam kažemo da smo sa vama u suočavanju sa tim izazovom.”

Komentarišući poruku Nensi Pelosi, kineski ambasador u Nju Delhiju Zang Jen kazao je da je Tibet unutrašnje pitanje njegove zemlje i naglasio da ni jedna zemlja, organizacija ili osoba ne bi trebalo da daju neodgovorne izjave.

“Ne dozvoljavamo ni jednoj zemlji da se meša u naše unutrašnje stvari i svi pokušaji da se izazovu problemi u Kini osuđeni su na propast.”

Međunarodna zajednica pozvala je kineske vlasi na uzdržanost u obračunu sa demonstrantima na Tibetu, gdje otpor kineskoj vladavini ima duboke korene. Peking tvrdi da je Dalaj Lama orkestrirao nasilje kako bi sabotirao predstojeće Olimpijske igre. Tibetski duhovni vođa, koji je napustio Tibet 1959. nakon neuspešne pobune protiv kineske vladavine, smatra da postoji opasnost da se tibetska jedinstvena kultura utopi u kinesku, i traži veću autonomiju za region.

XS
SM
MD
LG