Linkovi

Potpredsednik Čejni u Avganistanu apeluje za veću podršku NATO-a


Američki potpredsednik Dik Čejni doputovao je u iznenadnu posetu zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa delovanjem talibanskih pobunjenika, kao i ekonomijom u Avganistanu. Čejni smatra da je prisustvo NATO snaga u Avganistanu neophodno za budućnost zemlje.

Tokom nenajavljene posete Kabulu četvrte u svojstvu potpredsednika Sjedinjenih Država, Dik Čejni je apelovao na zemlje članice NATO-a da se još više posvete toj ratom razorenoj zemlji. Alijansa razmatra da li da pošalju dodatne trupe u Avganistan u vreme kad anti-teroristička kampanja postaje sve nepopularnija među evropskim političarima. Američki potpresednik smatra da Sjedinjene Države i NATO moraju da zadrže dovoljan broj vojnika u Avganistanu kako bi se suprostavili Talibanima i Al Kaidi.

«Bezbednost u Avganistanu na kraju će zavisiti od sposobnosti avganistanskog naroda da formira dobro obučene i adekvatno opremljene vojne snage.»

Avganistanski predsednik Hamid Karzai kazao je nakon susreta sa Čejnijem je da je prisustvo NATO-a neophodno sve dok Avganistan ne bude spreman da se sam brine o svojoj bezbednosti.

«I kako naše institucije budu jačale, odgovornost medjunarodne zajednice za odbranu Avganistana i borbu protiv terorizma biće sve manja.»

Ta zemlja ima 70 hiljada svojih vojnika, za koje se smatra da su relativno dobro obučeni. Ministrastvo odbrane međutim smatra da ih je potrebno mnogo više. U sastavu međunarodnih bezbjednosnih snaga predvođenih alijansom je 43 hiljade vojnika. Na aprilskom samitu NATO-a u Bukureštu raspravljaće se o slanju dodatnih trupa.

XS
SM
MD
LG