Linkovi

Džordž Buš: Žrtve u Iraku bile neophodne kada se ima u vidu vrednost strateške pobede


Sjedinjene Države su pre pet godina počele vojnu akciju u Iraku, tokom koje je srušen režim Sadama Huseina. Malo ko je međutim očekivao da će rat trajati toliko dugo. Predsednik Buš je povodom petogodišnjice invazije na tu zemlju ponovio odlučnost Amerike da se bori protiv terorizma.

Ni nakon pet godina rata u Iraku, još nije poznato kako i kada će se sukob okončati. Ono što je poznato jeste da je u ratu do sada poginulo blizu 4 hiljade američkih vojnika, dok su poreski obveznici potrošili više od 400 milijardi dolara za finansiranje vojnih operacija. Predsjednik Buš međutim smatra da su uspjesi u Iraku vrijedni žrtava.

“Niko ne dovodi u pitanje činjenicu da je ovaj rat koštao mnogo kada su u pitanju ljudski životi i novac, ali su te žrtve bile neophodne kada se ima u vidu vrednost strateške pobede protiv naših neprijatelja u Iraku”, smatra predsednikBuš.

Dve trećine Amerikanca se ne slaže sa tom konstatacijom. Taj podatak međutim nije zabrinuo potpredsjednika Dika Čejnija, koji je nedavno posetio Bagdad. Protivnici rata u Iraku okupili su se u Vašingtonu kako bi tim brojkama dali glas.

U Iraku se trenutno nalazi 159 hiljada američkih vojnika i uskoro se očekuje povratak nekoliko brigada. Koliko dugo će ostati preostale trupe, verovatno će odlučiti Bušov naslednik. Oba kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju ističu da će u slučaju da budu izabrani za predsednika, raditi na brzom okončanju iračkog rata. Republikanski kandidat Džon Mekejn najavljuje da će nastaviti sa politikom predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG