Linkovi

Lista onih koji su izabrani u Hol slavnih rok en rola se produžila


Nema sumnje da je Madona jedna od najuspešnijih rok izvođača u poslednjih 25 godina. Sa preko 200 miliona prodatih albuma,madona je već u prvoj godini kada je stekla uslove izabrana u Hol slavnih. Bivša igračica debitovala je 1982. godine, započevši karijeru, tokom koje je i glumila, pisala, producirala, pa čak i režirala.

Umetnici stiču pravo da budu izabrani u Hol slavnih 25 godina posle svog prvog albuma. Ljubitelji britanskog benda iz 1960-ih The Dave Clark Five, njihovu prvu pesmu čuli su pre 40 godina.

Grupa Dave Clark Five, koju čine Dejv Klark, Leni Dejvidson, Rik Haksli, Denis Pejton i pevač Majk Smit, bila je prethodnik takozvane "Britanske invazije" sa jednim od svojih najvećih hitova "Can't You See That She's Mine". Bend je izabarn u Hol slavnih manje od dve nedelje pošto je Smit u 65. godini umor od upale pluća.

Kako kaže predsednik fondacije rok en rol Hola slavnih Džo Perezman, i 23. godišnja ceremonija uvođenja novih članova odala je počast onima koji su dali jedinstven doprinos rok eri. On ističe da su "oni koji se 2008 priključuju Holu slavnih pioniri, i da je svako od njih vrlo uticajan u svom žanru".

Novi članovi Hola slavnih u klasi izvođača takođe su i predstavnik takozvanog "hartlend roka" Džon Melenkamp, narodni pevač i pesnik Leonard Koenfolk, i instrumentalni bend iz 1960-ih - The Ventures.

U kategoriji ne-izvođača, tvorci "filaldelfijskog zvuka", Keni Gembl i Lion Haff, dobili su prvu nagradu Ahmet Ertegan, dok je pokojni velikan bluuza Litl Volter uvršetn u Hol slavnih u kategoriji muzičara koji nisu bili članovi benda, ali su svirali sa nekim grupama. Na ceremoniji u njujorškom prestižnom hotelu Valdorf-Astoria nastupili su Džon Fogerti, Petti LaBel, Igi Pop, Džoan Džet i Demijen Rajs.

Slušate novog člana Hola slavnih Džona Melenkampa, koji je na istoj sceni otpevao svoj hit iz 1984. "Authority Song."

XS
SM
MD
LG