Linkovi

Mnogi Amerikanci pokušavaju da pronađu druge načine prevoza


Biti vlasnik automobila u SAD košta sve više te mnogi Amerikanci pokušavaju da pronađu druge načine prevoza. Jedna kompanija se dosetila da im ponudi alternativu, a taj koncept je vrlo popularan u nekoliko većih gradova širom Amerike.

Danas vozite Volvo, sutra Hondu ili bilo koji drugi model i veličinu, kada god vam odgovara, a ne morate da budete vlasnik automobila – zvuči kao nečija fantazija Ipak, to je sada moguće u deset američkih gradova, Londonu i Torontu.

Američka kompanija «Zipkar» iznajmljuje kola na sat, što znači da, kako kaže ova devojka, nije potrebno kupiti Mini Kuper da bi ga vozili.

Kim Barns, menadžer prodavnice, živi u Vašingtonu i često koristi usluge «Zipkara», a kaže da je zadovoljna što može da uskoči u Mini Kuper kada nema gradskog prevoza.

Regionalna potpredsednica «Zipkara», Elis Perez objašnjava da je za korišćenje njihovih usluga potrebna samo vozačka dozvola.

«Postati član je veoma lako. Dobijete «Zipkar» karticu koja pruža pristup svim našim automobilima u Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji», kaže Perez.

Međutim, bez nove tehnologije to ne bi bilo moguće. «Zipkar» kartica je sprava koju automobil prepoznaje putem radio frekvencije i na osnovu toga automatski otključa vrata. Vozači pronalaze i rezervišu vozila preko interneta, birajući grad u kome se nalaze. Sve što onda treba da urade jeste da pronađu gde su kola parkirana.

Kompanija «Zipkar» je osnovana pre osam godina. Broj članova se približava cifri od 200 hiljada, a u opticaju je oko pet hiljada vozila. Druge kompanije u SAD za rentiranje kola takođe razmišljaju da uvedu sistem «deljenja» vozila. Sara Vagner je regionalni marketing menadžer.

«Plaćate samo onda kada koristite automobil, a ne kao kad ste vlasnik. Ako preračunate koliko novca godišnje odlazi na održavanje vozila, a koliko vremena zapravo ne vozite, videćete da mnogo plaćate za nešto što većinu vremena provodi na parkingu», objašnjava ona.

Cena usluga je oko 10 dolara na sat u šta su uključeni osiguranje i benzin, što je znatno povoljnije od vožnje taksijem. Elis Perez još priča da je koncept dobio na popularnosti i zbog toga što su vozila parkirana po čitavom gradu.

«Primamo dosta poziva od ljudi koji nam nude da iznajmimo njihova parking mesta koja ne koriste», kaže Perez.

Kako zastupnik «Zipkara» objašnjava, loša strana iznajmljivanja kola na ovaj način su visoke kazne ako se zakasni sa vraćanjem vozila. Svaki sat kojim se prekorači vreme na koje su kola inicijalno rentirana, košta 50 dolara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG