Linkovi

Podrška Sjedinjenim Državama u svetu opala na do sada najniži nivo


Sjedinjene Države su skupo platile svoju odluku od pre pet godina da izvrše invaziju Iraka i svrgnu Sadama Huseina. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška Americi u svetu opala na do sada najniži nivo. Američko angažovanje u Iraku je jedan od glavnih faktora nezadovoljstva u globalnim percepcijama Sjedinjenih Država.

Antiamerički protesti u sada uobičajena pojava i to ne samo u zemljama koje se tradicionalno protive spoljnoj politici SAD. Demonstranti se često pojavljuju i na ulicama gradova savezničkih zemalja. Gnev zbog rata u Iraku i tretmana osoba osumnjičenih za terorizam je rasprostranjen, posebno u arapskim zemljama. Amr Musa je generalni sekretar Arapske lige.

“Prijateljska osećanja prema Americi su dugi niz godina preovladavala u mnogim arapskim zemljama - i obrnuto – ali su nedavna zbivanja poremetila te odnose i ta osećanja,” kaže Musa.

Desetine hiljada poginulih u Iraku, dokumentovano zlostavljanje iračkih zatvorenika i uspostavljanje vlade pod kontrolom šiita, nadomak takodje većinski šiitskog Irana, izazvali su nelagodnost medju arapskim zemljama. Negativna osećanja prisutna su i u drugim delovima sveta. Mamadi Kaba je aktivista za ljudska prava iz Gvineje.

“Rat u Iraku naškodio je reputaciji SAD, posebno tretman zatvorenika u Abu Graibu,” kaže Kaba.

Rat u Iraku je nepopularan i medju zemljama koje su uputile trupe u tu zemlju. Eva šta o tome kaže jedan stanovnik Londona.

“Svaki put kada Amerika preduzme vojnu akciju u nekom delu sveta ona pokazuje tendenciju da se ponaša kao svetski policajac.”

Endru Kohut iz istraživačkog centra Pju to objašanjva na sledeći način.

“To je svakako jedan od glavnih, ako ne i najvažniji, razlog porasta antiamerikanizma u svetu,”navodi on.

Kairski taksista, Saad Said Avad, smatra da SAD ipak mogu da povrate svoj imidž.

“Okončajte okupaciju Iraka. SAD moraju da puste Iračane da upravljaju svojom sudbinom - da se sami dogovore. Sve što se dešava u Iraku je posledica same okupacije,” kaže Said.

Predsedik Buš tvrdi da želi da vrati američke trupe kući što pre. A, Endru Kohut iz centra “Pju” smatra da bi se, kada bi SAD nekako uspele da ostvare uspešan ishod rata u Iraku, negativan stav u svetu izmenio.

“Ukoliko Irak postane priča o uspehu, to bi moglo da izmeni mišljenja mnogih ljudi. Ali, krupnije pitanje - kako se ponašamo kao svetska sila - i dalje će biti prisutno,” kaže on.

Medjutim, popravljanje imidža SAD u svetu biće zadatak sledećeg predsednika SAD koji će preuzeti dužnost od Džordža Buša u januaru 2009. godine.

XS
SM
MD
LG