Linkovi

Džon Mekejn kaže da je predan bliskoistočnom mirovnom procesu


Američki senator Džon Mekejn, najverovatniji predsednički kandidat Republikanske stranke na američkim predsedničkim izborima, sastao se u Izraelu sa liderima te zemlje. Mekejn je već posetio Irak i Jordan, a posle Izraela posetiće Francusku i Veliku Britaniju.

Džon Mekejn je toplo primljen u Izraelu, gde mnogi podržaaju njegov oštar stav protiv iranskog nuklearnog programa za obogaćivanje uranijuma. On u američkom Kongresu takodje ima dugi istorijat podrške Izraelu. Mekejn, koji će po svemu sudeći biti predsednički kandidat Republikanske stranke, sastao se sa izraelskim premijerom, ministrom inostranih poslova i ministrom odbrane, koji su ga lično proveli kroz južni izraelski grad Sderot - metu raketnih napada palestinskih militanata iz obližnjeg pojasa Gaze. Mekejn je oštro kritikovao ekstremiste Hamasa, koji kontrolišu Gazu, rekavši da su oni predani uništenju svega onoga u šta Izrael i Zapad veruju. Mekejn je istakao da su njegovi razgovori sa izraelskim liderima bili fokusirani na izraelsko palestinske pregovore i na pretnju Izraelu od Hamasa i Hezbolaha.

« Razgovarali smo o stanju pregovaračkog procesa, posebno o neprekidnom prisustvu Hezbolaha u južnom Libanu, o Hamasu i drugim pitanjima. Očekijemo dalje diskusije o tim pitanjima i potvrđivanju našeg dubokog i obavezujućeg odnosa i predanosti Izraelu.»

Senatora iz Arizone na ovoj turneji prate njegove bliske kolege iz Senata, Džo Liberman iz Konetikata i Lindzi Grejem iz Južne Karoline. Sva trojica kažu da je svrha posete utvrdjivanje činjeničnog stanja i da će poseta Izraelu verovatno pomoći Džonu Mekejnu kod jevrejskih birača u Sjedinjenim Državama kao i kod hrišćanskih evangelista, koji većinom snažno podržavaju Izrael. Iako se sastao sa izraelskim liderima, Senator Mekejn nije išao na Zapadnu obalu da bi se sastao sa umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, rekavši da su on i Abas umesto toga razgovarali telefonom. Mekejn je istakao kako je rekao Abasu da snažno podržava njegova nastojanja na postizanju mirovnog sporazuma sa Izraelom dodavši da će, ako bude izabran za predsednika, učiniti takav sporazum jednim od prioriteta svoje administracije.


XS
SM
MD
LG