Linkovi

Zagreb: Hrvatska vlada usvojila odluku o priznanju nezavisnosti Kosova


Hrvatska vlada danas je usvojila odluku o priznanju nezavisnosti Kosova a ovoj odluci usprotivio se HDZ-ov koalicioni partner SDSS.

Datum priznanja Kosova Hrvatska je uskladila sa još dvije Srbiji susjedne zemlje Bugarskom i Mađarskom, a u izjavi za javnost hrvatski premijer Ivo Sanader je rekao kako je „odluka o priznanju odraz međunarodnog političkog realiteta, iako Hrvatska ima duboko razumijevanje prema Srbiji i teškoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi“. Sanader je takođe poručio kako Hrvatsk sa Srbijom želi nastaviti razvijati dobrosusjedske odnose i Beograd uživa čvrstu podršku Zagreba u procesu evropskih integracija.

Hrvatski premijer je dodao kako ima i puno razumijevanja za postupak potpredsjednika hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Slobodana Uzelca koji je danas glasao protiv priznanja Kosova, te stavio Sanaderu svoj mandat na raspolaganje. „Neću prhvatiti tu ostavku jer smatram da je učešće SDSS-a u hrvatskoj vlasti dobra stvar i za Republiku Hrvatsku i za srpsku zajednicu“ rekao je Sanader.

Prema najavi potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca konačnu odluku hoće li ostati u koaliciji sa HDZ-om donijet će idućih dana mjerodavna tijela stranke. Kako prenose ovdašnji mediji SDSS se zalagao da eventualnu odluku o priznanju Kosova hrvatska vlada donese nakon što se u maju okončaju parlamentarni izbori u Srbiji.

XS
SM
MD
LG