Linkovi

Srđan Milić: Crna Gora treba da prizna Kosovo dan nakon Srbije


Crna Gora mora postati država u kojoj će vladavina prava biti osnova sistema vrijednosti, rekao je za naš program predsjednički kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Srđan Milić, kandidat Socijalističke narodne partije smatra da Crna Gora, za početak, mora ispoštovati ono što stoji u njenom Ustavu:

''Da je država socijalne pravde, da je ekološka država, da je država koja će štititi svoje građane i državljane od diskriminacije. Želim da u fokus postavim čovjeka i njegove probleme, jer ak je nešto zajedničko u Crnoj Gori, onda su to problemi koje moramo da rješavamo. Postoji još samo jedna podjela u Crnoj Gori-na elitu i na narod''.

Kandidat SNP tvrdi da ne želi da dijeli narod u Crnoj Gori, niti prihvata da neko prisvaja benefite referendumske pobjede:

''Ako je Crna Gora nastala 21. maja 2006. godine, onda to nije moja država. Ako je Crna Gora sve ono što je bila u svojoj istoriji i sa tradicionalnim vrijednostima, onda je to moja država. Ovome narodu je dosta mržnje. Ovaj narod želi da ga neko sasluša, da ga poštuje, želi da se ne zaboravi sve ono što smo bili u prošlosti i šta možemo da budemo u budućnosti. Crnoj Gori nema budućnosti ako ona ne integriše sve svoje građane i državljane''.

Milić kaže da je istina da je glasao za zajedničku državu, ali da je teško reći njemu, koji dolazi iz stare Crne Gore da je njen protivnik. On kaže da je opozicija teško mogla da stane iza jedne političke ličnosti, odnosno jednog kandidata:

''Zato sam i pozvao, prije nego što su raspisani izbori, da svi stanemo iza jedne nestranačke ličnosti. Predložio sa ambasadora Lekića koji bi bio stvarni čovjek za promjene u Crnoj Gori. Sa druge strane nije bilo odgovora, ni od gospodina Mandića, ni od gospodina Medojevića. Oni su ove izbore, nažalost, shvatili kao parlamentarne izbore. Ovo nisu parlamentarni, već predsjednički izbori.

Posljednji sam ušao u kampanju sa prikupljenim potpisima. Ali, bitniji je odgovor na pitanje-postoji li u Crnoj Gori dovoljna većina za promjene? Taj odgovor dali su građani: imamo 24 hiljade potpisa podrške za kandidate koji nisu u vlasti, naspram manje od 17 hiljada za dosadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića''.

Milića smo podsjetili da neki drugi kandidati u kampanji mnogo više pominju pitanje Kosova, nego što to on čini, budući da je SNP dugo važila za prosrpsku stranku:

''Ako se zalažem za integrisanje Crne Gore, onda je to procrnogorska politika. Ako smatram da je strateški partner Crne Gore u regionalnoj saradnji Srbija, onda je to prosrpska politika. Ako se zalažem da jednog dana budemo članica Evropske unije, onda mi je politika proevropska.

Ali, ono što je najvažnije u čitavoj priči, jeste da se moramo okrenuti onome što treba raditi u budućnosti. Crnoj Gori sam poručio, ne iz Beograda, ne iz Kosovske Mitrovice, nego sa mitinga u Podgorici, da Crna Gora ne treba mnogo da misli. Vlasti u Crnoj Gori treba da o Kosovu otvore dijalog unutar Skupštine i mislim da zajedno možemo doći do stajališta vezanog za priznavanje ili nepriznavanje Kosova. Ja sam rekao da Crna Gora treba da prizna Kosovo dan nakon Srbije''.

Milić je optimista kada je u pitanju ishod izbora jer smatra da je narodu dosta prevara i obećanja kakva je davao predsjednik Filip Vujanović. Potrebno mu je rješavanje životnih problema i zato se njegova kampanja zove 21 grad, 21 razlog, 21 ljudska sudbina koja se mora učiniti javnom.

XS
SM
MD
LG