Linkovi

SAD uveravaju Rusiju da joj ne preti opasnost od američkih raketa


Ne odstupajući od plana za izgradnju raketnog odbrambenog sistema u Evropi, Sjedinjene Države su ponudile Rusiji niz mera za izgradnju poverenja, nastojeći da ublaže strahovanja Moskve od tog projekta. Američka uveravanja izneta su tokom sastanka američkih i ruskih ministara odbrane i spoljnih poslova u ruskoj prestonici.

Tokom konferencije za medije, posle razgovora u Moskvi, američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je da je američka strana iznela niz predloga za transparentnost i izgradnju poverenja, kako bi uverila rusku stranu da joj ne preti nikakva opasnost od raketnog sistema, planiranog da bude izgrađen u Poljskoj i Češkoj republici.

”Znatno smo se ispružili u nastojanju da im damo uveravanja, sa nizom mera koje očigledno zahtevaju odobrenje od zemlje-domaćina i uzvratne mere.“

Moskva kaže da bi američki sistem blizu njenih granica umanjio sposobnost Rusije da odvraća druge od napada. Sjedinjene Države insistiraju da su rakete namenjene odbrani od potencijalne iranske opasnosti. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američki predlozi ozbiljni i da će biti proučeni. Međutim, on je odmah dodao da bi najbolji način za raspršivanje ruske zabrinutosti bilo odustajanje od izgradnje pomenutog sistema.

Lavrov je ipak primetio da su Amerikanci čvrsti u nameri da ga izgrade.

Uprkos neslaganjima oko suštine ovog pitanja ruski zvaničnici kažu kako shvataju da Sjedinjene Države gaje legitimne zabrinutosti pa su ponudili svoje predloge za njihovo ublažavanje. Lavrov je takođe rekao da učesnici razgovora nisu odlučili šta da učine sa Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja, čija važnost ističe iduće godine. On je dodao da bi bilo kakav novi sporazum bio pravno obavezujuć, ali da ostaje još mnogo rada da bi se takav sporazum sklopio.

Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, izjavila je da je važno imati u vidu širinu američko-ruskih odnosa. Dve strane su se dogovorile oko strateškog okvira za budući razvoj tih odnosa, a Rajsova je dodala da taj dokument odražava već postignute sporazume, kao i one koji će tek biti sklopljeni.

”Naprimer, globalni nuklearni terorizam i zainteresovanost predsednika Putina i Buša za razvoj mera za osiguravanje snabdevanja nuklearnim gorivom onih zemalja koje žele da imaju civilne nuklearne elektrane, ali bez rizika da bi te zemlje mogle da počnu da se bave obogaćivanjem uranijuma ili prenošenjem te tehnologije drugima.“

Kondoliza Rajs i Robert Gejts održali su i niz privatnih susreta sa nekolicinom ličnosti iz ruske opozicije i privrede. Među njima su bili bivši član ruskog parlamenta, Vladimir Rižkov, i lider stranke Jabloko, Grigorij Javlinski. Bivši šahovski velemajstor Gari Kasparov i bivši premijer Mihail Kasjanov kažu da nisu bili pozvani.

XS
SM
MD
LG