Linkovi

Barak Obama apeluje da se prevaziđu podele po rasnoj osnovi


U, kako ovdašnji analitičari cijene, najznačajnijem govoru u dosadašnjoj političkoj karijeri, predsjednički kandidat i senator iz Ilinoja Barak Obama – suprotstavio se podjelama po rasnoj osnovi u Americi. Iako je tokom dosadašnje kampanje uspio da oko sebe okupi pripadnike svih vjera i nacija, čak i različitih političkih ubjeđenja – Obama se odnedavno suočava sa problemom koji izaziva njegov bivši sveštenik, čije zapaljive poruke dio nacije doživljava kao uvredljive. Obama te poruke odbacuje i poziva Ameriku da se rasnim podjelama najodlučnije suprotstavi.

Uspio je da ostane iznad rasnih podjela. Sada je pitanje - da li će uspjeti da se izdigne iznad retorike bivšeg sveštenika?

"Ono što je moj bivši sveštenik često nije razumio je da se sebi ne može pomoći ako se ne vjeruje u promjene u društvu", kaže Obama.

On se u ovom izuzetno važnom govoru za budućnost političke karijere – usudio da zakorači u vrlo kontroverznu debatu čija slika nikada nije crno-bijela.

"Sada smo”, kaže Obama, “u situaciji da već godinama ne možemo da se riješimo problema rasnih podjela” "

Činjenica da se nadmeće za predsjedničku funkciju, učinila ga je nevoljnim učesnikom u ovom dijalogu koji je dobio na intenzitetu nakon što su u javnost pušteni video snimci vjerskih službi njegovog bivšeg sveštenika, Džeremaje Rajta, koji zapaljivom retorikom kritikuje i prolinje Ameriku u kojoj su, kako tvrdi, crnci obespravljeni.

Barak Obama je rekao da “sveštenikovi komentari nisu samo pogrešni, već da podstiču podjele".

Oštro osudivši takve poruke, Obama je rekao da je Džeremaja Rajt bio njegov sveštenik, a ne politički savjetnik.

Međutim, za neke, ni to nije dovoljna distanca.

Obama je u svom govoru u Filadelfiji još rekao i da se problemi rasnih podjela moraju, baš kao i problemi u ekonomiji i sistemu zdravstvene zaštite, trajno otkloniti.

U Pensilvaniji se primarni izbori održavaju 22. aprila, a u Filadelfiji je predizborne skupove imala i senatorka iz Njujorka, Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG