Linkovi

Međunarodni funkcioneri na Kosovu veruju da je nasilje u Mitrovici orkestrirano


Francuski vojnici KFOR-a upotrebili su šok bombe da bi rasterali srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici, koji su ih gađali kamenicama.

Do okršaja je došlo samo nekoliko sati pošto je saopšteno da je Ukrajinac iz sastava međunarodnih policijskih snaga preminuo nakon ranjavanja u jučerašnjim okršajima kod suda, kada su međunarodne snage preuzele od lokalnih Srba kontrolu nad sudskim zdeanjima u gradu. Tokom jučerašnjeg nasilja ranjeno 42 pripadnika UNMIK policije, od kojih neki teško.

Bio je to prvi put da je na međunarodne snage pucano i iz vatrenog oružja. UN su povukle svoju policiju iz Kosovske Mitrovice, a kontrola je prepuštena snagama NATO.

Nasilje orkestrirano

Nasilje u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je poginuo jedan pripadnik UNMIK policije, bilo je orkestrirano, izjavili su u Prištini najvisi zvaničnici UNMIK-a, Kfora i UNMIK policije.

"Za nas je jasno da su nasilje, okupacija suda ili podmetanje požara proslog meseca i napadi na vojnike i policajce, bili orkestrirani. Sumnjali smo. Imamo indikacije i znamo ko je odgovoran, ali sada ne želim da govorim o imenima, posto je istraga u toku", rekao je zamenik šefa UNMIK Lari Rosin.

Rosin i komandant Kfora Gzavije de Marnak rekli su da su imali informacije da che juče Srbi u Mitrovice pokušati da preuzmu i druge objekte UNMIK-a. Ocenili su i da je jucerasnja reakcija na nasilje bila opravdana i da je odgovarala situaciji. De Marnak je odbacio optužbe da su pripadnci Kfora upotrebili prekomernu silu.

De Marnak je rekao da je juče predjena "crvena linija" i da su pripadnici mirovnih snaga napadnuti vatrenim oružjem, Molotovljevim koktelima i bombama. To se više neće tolerisati, rekao je De Marnak.

SAD i Rusija protiv nasilje, ali različito o Kosovu

Rusija je nasilje u Mitrovici opisala kao direktnu posledicu deklaracije nezavisnosti. Službena Moskva tvrdi da je kosovska secesija pojačala separatističke težnje i dovela do nasilja u Tibetu i u Abhaziji.

Ruski šef diplomatije Sergej lavrov rekao je nakon sastanka sa visokim američki zvaničnicima Kondolizom Rajs i Robertom Gejtsom da Moskva i Vašington ostaju na suprotnim pozicijama kada je u pitanju Kosovo.

Nakon razgovora, koji su pre svega bili posvećeni pre svega strateškim pitanjima u rusko-američkim odnosima, Kondoliza Rajs je pozvala sve strane na Kosovu da se uzdrže od nasilja.

"Mislim da smo saglasni da sve strane moraju da se uzdrže od nasilja i provokacija. To je poruka svim stranama", rekla je Rajs pred novinarima.

Lavrov je kazao da se Rusija protivi upotrebi nasilja u rešavanju bilo kojih problema i da smatra da mirovne snage na Kosovu moraju prema svim stranama da se ponašaju jednako.

"Mi smo iskljiučivo za političke metode rešavanja problema i smatramo da su medjunarodne snage koje se nalaze na Kosovu po mandatu Saveta bezbednosti obavezne da realizuju svoj mandat ne selektivno, već univerzalno", rekao je Lavrov.

Lavrov je podsetio da je Rusija upozoravala da ce jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova imati negativne posledice.

XS
SM
MD
LG