Linkovi

Buš: Preduzimamo opsežne mere za oporavak američke privrede


Dok se američke berze deonica upinju da izbegnu katastrofu, američki predsednik nastoji da umanji strah građana. Govoreći novinarima posle sastanka sa svojim najvišim ekonomskim savetnicima, Buš je rekao da administracija kontroliše situaciju.

Jedna stvar je sigurna, nalazimo se u izazovnim vremenima. Ali sigurno je i to da smo preduzeli snažnu, odlučujuću akciju.“

Buš je jasno predočio da podržava korake koje je poslednjih dana preduzela američka centralna banka smanjujući kamatne stope i nastojeći da stvori osećaj stabilnosti na finansijskim tržištima, najviše spašavanjem investicione firme Ber Sterns, koja je zapala u krizu. Buš je odao priznanje sekretaru za finansije, Henriju Poulsonu, zbog njegovih nastojanja da uspostavi mir i okonča pad ekonomije.

Pokazali ste zemlji i svetu da su Sjedinjene Države u stanju da stave situaciju pod kontrolu. Kao drugo, podvukli ste činjenicu da su naše finansijske institucije jake i da naša tržišta kapitala funkcionišu efikasno i efektno.“

Predsednik Buš je istakao da će njegova administracija nastaviti da prati situaciju i da će po potrebi preduzimati i druge akcije. On je ponovo istakao da su osnove američke ekonomije čvrste i da će, dugoročno gledano, sve biti u redu. Njegova izjava, uvrštena u dnevni red u poslednjem trenutku, imala je za cilj ublažavanje zabrinutosti u zemlji i u svetu.

Usporavanje američke privrede, delimično izazvano problemima sa hipotekarnim kreditima, odražava se svuda u svetu. U mnogim zemljama vrednosti deonica su pale, vrednost dolara je rekordno niska u odnosu na evro i jen, a cene nafte i zlata dostigle su nove rekorde.

XS
SM
MD
LG