Linkovi

Jedna od najvećih banaka u SAD nova žrtva krize na finansijskom tržištu


Kriza na globalnom finansijskom tržištu odnijela je – za sada – najveću žrtvu, petu po veličini banku u Sjedinjenim Državama, Bear Stearns. Ta banka biće, u aranžmanu za koji dio rizika snosi američka vlada, prodata drugoj banci – JP Morgan Chase. Vijest sa Vol Strita izazvala je pravi cunami na svjetskim berzama - vrijednost akcija u Honkongu pala je pet odsto, u Tokiju skoro četiri, a i ključni evropski berzanski indeksi izgubili su 3 do četiri procenta.

Bear Sterns, banka koja je početkom 2007. godine vrijedila više od 20 milijardi dolara, biće prodata konkuretskom JP Morgan Chase-u, za svega 250 miliona. Dio rizika snosiće i federalne vlasti, a ovdašnja centralna banka, hitno je preko vikenda snizila ključnu kamatnu stopu i radi prekovremeno da sejedna od najvećih banaka na Vol Stritu spasi od propadanja.

Bear Stearns, legenda Vol Strita već 85 godina, prodata je JP Morgan Chase-u za dva dolara po akciji. Da bi se bolje shvatila razmjera rasprodaje – prošle godine akcija Bear Stearnsa vrijedila je 170 dolara.

Kompanija je prodata za četvrtinu vrijednosti zgrade u kojoj je bilo njeno sjedište.

Dajen Svonk, glavni ekonomista u firmi “MESROW FINANCIAL” kaže:

"Ovaj aranžman je dobra vijest jer je Bear Stearns prodat, što znači – nije propaol".

Ovo nije samo krupan događaj za insajdere na njujorškoj berzi. Bear Stearns nije klasična banka sa šalterskom službom za rad sa strankama. To je investiciona banka koja pozajmljuje i uzima kredite od drugih Vol stritovih giganata. Strah je da bi propast Bear Stearnsa dovela do panike i u drugim bankama, što bi stopiralo kredite i automatski se negativno odrazilo na tržištu nekretnina ili pak automobila. Ne bi bilo kredita ni za zapošljavanje.

A sve to djeluje kao apokaliptičan scenario i Federalne rezerve su bile prinuđene da intervenišu.

Analitičar Majkl Sentoli kaže da Centralna banka ovim pokazuje želju da učini sve što može da se sistem ne bi srušio.

Federalne rezerve su u juče, iznenada opet oborile kamatne stope, u nadi da će se spriječiti šok na berzama prvog radnog dana.

Dajan Svonk kaže da Ben Bernanki kao jedan od najvećih ekeperata za veliku ekonomsku depresiju ne želi da se ona ponovi.

Predsjednik Buš je pred novinarima jutros u Bijeloj kući pohvalio rad Federalnih rezervi i rekao da je situacija pod kontrolom.

Ipak - priznao je da je ovo vrijeme izazova za najveću svjetsku ekonomiju i dodao da američka vlada djeluje odlučno i snažno da se ublaži kriza na globalnom finansijkom tržištu.

Vrijednost vodećih berzanskih indeksa u Njujorku bila je rano ujutro niža i do dva procenta u odnosu na vrijednost od petka.

Do kraja dana industrijski indeks Dow Jones oporavio se i završio turbulentnu trgovinu u ponedeljak 0.2 procenta u plusu. Vrednost indeksa S&P 500 pala je skoro procenta dok je tehnološki NASDAQ izgubio 1.6 odsto vrednosti.

XS
SM
MD
LG