Linkovi

Potpredsednik SAD doputovao u Irak uoči pete godišnjice rata


Iračka policija je saopštila da je u samoubilačkom napadu jedne bombašice u blizini šiitske Džamije imama Huseina u Karbali, južno od Bagdada, poginulo 40 ljudi, a ranjeno više od 70. Za napad u blizini jednog od nasvetijih šiitskih hramova, još niko nije preuzeo odgovornost.

Na drugoj strani, američka vojska je saopštila da su prilikom raščišćavanja puta severno od Bagdada poginula dva američka vojnika, dok se i u samoj prestonici dogodilo nekoliko eksplozija, uključujući i napad automobilom bombom.

Nijedan od tih napada nije ugrozio američkog potpredsednika Ričarda Čenija, koji je doputovao u Bagdad uoči pete godišnjice američke invazije na Irak.

Čeni je izjavio da vidi fenomenalne promene u iračkoj bezbednosti i političkom razvoju u odnosu na svoju prethodnu posetu pre deset meseci. Čenijeva kolona je prošla kroz razne delove Bagdada i više puta se zaustavila, uključujući i nekoliko zastanaka van utvrđene Zelene zone - u okviru potpredsednikovih susreta sa američkim i iračkim zvaničnicima.

Čeni se tokom dana sastao sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, njegova dva zamenika, vodećim šiitskim političarom Abdelom Azizom al-Hakimom i premijerom Nurijem al-Malikijem i, takođe, sa komandantom američkih snaga u Iraku generalom Dejvidom Petreusom i američkim ambasadorom Rajanom Krokerom.

XS
SM
MD
LG