Linkovi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio napade u Kosovskoj Mitrovici


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun osudio je napade na pripadnike UNMIKa i KFORa u Kosovskoj Mitrovici. Prema seopštenju Banovog predstavnika za medije, generalni sekretar je ponovo istakao da će UNMIK nastaviti da preduzima mere na koje je obavezan prema rezoluciji broj 1244.

On je pozvao sve zajednice na mir i uzdržanost i podvukao potrebu otvaranja konstruktivnog dijaloga za rešenje te situacije. Generalni sekretar UN je izrazio očekivanje da će se sve strane uzdržavati od bilo kakvih akcija ili izjava koje bi mogle da izazovu novo nasilje.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs zatražila je od vlasti u Beogradu da apeluju na Srbe na Kosovu da izbegavaju provokacije. Agencija AFP citira Rajsovu koja izražava zabrinutost:

"Veoma sam zabrinuta zbog dešavanja u Mitrovici. Srpsko rukovodstvo treba da kaže Srbima koji žive na Kosovu da sada nije vreme za provokacije", rekla je Kondoliza Rajs posle razgovora s ruskim zvaničnicima.

Francuska agencija navodi da Rajsova veruje da rukovodstvo u Prištini čini sve što je moguće kako bi se očuvao mir. Prema njenim rečima, SAD i Rusija ne gledaju na situaciju na Kosovu na isti način. Ona je rekla da će u utorak o tome više razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Osude nasilja iz Evropske unije i NATO-a

Evropska unija pozvala je na uzdržanost dok je NATO obećao da će na svako nasilje reagovati oštrim merama.

Tokom današnjeg sastanka u Ljubljani visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i slovenački predsjednik Danilo Tirk izrazili su duboku zabrinutost zbog nasilja na sjeveru Kosova. „To su negativni događaji koji zavrjeđuju žaljenje i ja ih osuđujem“ poručio je Solana naglašavajući kako bi svi trebali raditi na smirivanju situacije, te je uputio podršku KFOR-u i drugim institucijama koje zastupaju međunarodnu zajednicu na bazi rezolucije 1244.

Solana je takođe rekao kako će učiniti sve da Srbija postane dio Evropske unije, jer je to cilj i same EU. Međutim, pri tom je iznio i mišljenje da bi u slučaju da se javno mnijenje okrene protiv Srbije to bilo loše ne samo za Srbiju već i za sve one koji žele stabilan region.Odgovarajući na novinarska pitanja Solana je potvrdio da će misija Euleks nastaviti sa svojim lociranjem u skladu sa usvojenim kalendarom i da trenutno ništa nije utjecalo na promjenu kalendara za koji su se jednoglasno odlučile sve članice EU. Upitan o politici EU prema Srbiji u slučaju da na majskim izborima pobjede nacionalisti Visoki predstavnik je odbio da špekuliše o rezultatima izbora jedino napominjući kako se nada da će izbori biti pravedni i demokratski.

Sličnu izjavu dao je i predsjednik slovenačkog parlamenta France Cjukati koji je izrazio bojazan da bi događaji u Kosovskoj Mitrovici mogli, prije svega, da štete samim Srbima jer će, ukoliko se javnost Evropske unije okrene protiv Srba tada biti teže istrajati na otvorenoj evropskoj perspektivi Beograda.

Evropska komisija je ranije poručila da nasilje nikako nije opcija za rješavanja otvorenih pitanja na Kosovu. Naprotiv, nasilje je neprihvatljivo, današnja je poruka iz sjedišta Evropske komisije.

"Pažljivo pratimo situaciju od kako su se, prošlog petka desili incidenti kada su napadnuti pripadnici misija UN-a. Vrlo smo zabrinuti zbog povišenih tenzija u sjevernoj Mitrovici. U svakom slučaju, žalimo zbog napada na UN policiju i pripadnika KFOR-a, te pozivamo na uzdržavanje od nasilja. Evropska komisija želi i ovom prilikom da iskaže punu podršku UN misiji na Kosovu i snagama KFOR-a u njihovom nastojanju da sačuvaju red na Kosovu" rekao je glasnogovornik Komisije, Amadeu Altafaj.

Zvanični Brisel naglašava da sve strane treba da rade zajedno kako bi izgradile multi-etničko Kosovo, bazirano na vladavini zakona i poštivanju demokratije.

Nešto ranije, Rusija je saopštila da je nasilje u Kosovskoj Mitrovici direktna posledica proglašenja nezavisnosti Kosova. Rusko ministarstvo inostranih poslova založilo se za obnavljanje dijaloga između Srbije i kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG