Linkovi

Međunarodna policija se nakon sukoba povukla iz severne Mitrovice


Međunarodna policija i KFOR upotrebili su suzavac da bi se suprotstavili srpskim demonstrantima koji su ih gađali kamenicama nakon akcije prinudnog isterivanja iz sudskih zdanja, koje su lokalni Srbi zauzeli u petak.

Više od 100 osoba povređeno je u sukobima, najvećoj eskalaciji nasilja na Kosovu od proglašenja nezavisnosti.

UNMIK je naredio se međunarodna policija povuče iz severne Mitrovice, u kojoj će red održavati mirovne snage NATO.

Sukobi od rane zore

Lokalni policajci UNMIKa i pripadnici KFORa povređeni su u eksploziji koja se dogodila tokom akcije isterivanja srpskih radnika pravosuđa iz zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici, koju su zaposeli u petak, zahtevajući da im se dozvoli da se vrate na posao.

Po svemu sudeći, policajci su povređeni u eksploziji ručne bombe koja je bačena u dvorište suda.

Akcija policije započeta je u zoru, kada su mirovni čuvari predvođeni pripadnicima NATO-a opkolili zgradu oklopnim vozilima. Očevici kažu da su pripadnici UNMIK-a i vojnici NATOa izvršili juriš na zgradu i izbacili srpske demonstrante.

Oko 500 policajaca UNMIK-a, pretežno Ukrajinaca, potpomognuto sa nekoliko stotina francuskih vojnika, sukobilo se sa nekoliko hiljada srpskih demonstranata koji su ih gađali kamenicama. Vojnici i policajci upotrebili su suzavac i šok bombe kako bi ih rasterali.

Očevici kažu da su demonstranti napali nekoliko vozila UNMIK-a i iz njih oslobodili nekoliko desetina uhapšenih demonstranata. Najmanje dva transportna vozila KFOR-a su zapaljena. Funkcioneri hitne pomoći kažu da se više od stotinu ljudi žalilo na posledice udisanja suzavca.

Ovo su bili najžešći sukobi otkada je Kosovo prošlog meseca proglasilo nezavisnost. Bivši izaslanik Evropske unije na Balkanu i sadašnji švedski ministar inostranih poslova, Karl Bilt, upozorio je da je Mitrovica postala žarište sukoba zbog toga što je grad podeljen na srpski i albanski deo.

”Bio sam na mostu u Mitrovici, između dva društva koja imaju malo toga zajedničkog. Da bismo prebrodili tu podelu na Kosovu biće potrebno mnogo vremena i mnogo strpljenja,“ rekao je Karl Bilt.

Kosovo je pod kontrolom Ujedinjenih nacija od 1999. godine, kada su vazdušni napadi NATOa primorali srpske snage da se povuku.

XS
SM
MD
LG