Linkovi

Tretmani matičnim ćelijama pomažu pacijentima sa srčanim oboljenjima


Nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja ukazuje da tretmani ovim tipom bazičnih ćelija pomažu i pacijentima sa autoimunim bolestima i srčanim oboljenjima.

Lekari na Northwestern univerzitetu preispitali su medicinske studje na oko 2 i po hiljade pacijenata koji su imali transplantaciju bazičnih ćelija. Oni su ustanovili da je tretman vodio do poboljšanja kod nekih pacijenata sa poremećajima imunološkog sistema, kao što su dijabetes i multipleks skleroza. Doktor Ričard Bart predvodio je ispitivanje.

«To je potpuno novi pristup tim bolestima. Radije nego hirurška operacija ili lekovi koji mogu da se koriste, ćelijski pristup koji u različitim studijama izgleda da bi bio dobar za pacijente,» kaže doktor Bart.

Odrasle bazične ćelije potiču iz krvi i koštane srži. One su jedina vrsta bazičnih ćelija koja se sada koristi za tretiranje bolesti kod ljudi. Zato što ne zahtevaju uništavanje ljudskih embriona, odrasle bazične ćelije nisu pogodjene etičkom kontroverzom koja okružuje embrionalne bazične ćelije. Beriju Gaudiju je ustanovljena multipleks skleroza 1995. On je počeo da gubi osećaj u svojoj levoj nozi i već je počeo da gubi vid kada je uključen u kliničko ispitivanje 2003. Posle pet dana hemoterapije radi uništavanja njegovih imunoloških ćelija, lekari su upotrebili Gaudijeve sopstvene ćelije kako bi ponovo izgradili njegov imuni sistem.

«Nemam simptome multipleks skleroze i ne uzimam tretman za tu bolest,» kaže on.

Nije jasno koliko dugo će njegov oporavak trajati, ali Gaudi kaže da je on živi dokaz da transplantacija bazičnih ćelija uspeva.

«Imao sam pet godina kvalitetnog života. Pet godina. Da nisam imao transplantaciju verovatno bih danas bio u invalidskim kolicima,» ističe Gaudi.

Preispitivanje koje su uradili doktor Bart i njegove kolege takodje je pokazalo da su pacijenti koji su primili terapiju bazičnim ćelijama posle srčanog napada imali umereno poboljšanje funkcija srca. Istraživači kažu da bi kod mnogih bolesti moglo da se postigne poboljšanje ali da je potrebno još istraživanja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG