Linkovi

Administracija predsednika Buša brani način na koji vodi ekonomiju


Administracija predsednika Buša brani način na koji vodi američku ekonomiju u vreme sve većeg javnog nespokojstva. U seriji intervjua na programima američkih televizijskih mreža, sekretar za finansije Henri Polson naglasio da će vlada učiniti sve da održi stabilnost finansijskog sistema.

Bela kuća odmerava ukupne mere kojima bi se smanjila strahovanja u pogleduekonomije u izbornoj godini. Ankete pokazuju da je to tema broj jedan za većinu Amerikanaca i od predsednika naniže, zvaničnici pokušavaju da ohrabre javnost. Oni naglašavaju da su temelji ekonomije zdravi i da se preduzimaju koraci da sadašnje usporenje bude privremeno. Paket takvih mera koji je obuhvatio vraćanje poreze i povlastice za manje kompanije, postao je zakonski dokument. Američka Centralna banka je u petak pomogla da se ojača jedna velika investiciona kompanija suočena sa kolapsom. Kompanija «Ber Sterns» se našla usred krize na kreditnom tržištu nekretnina. Kao gost programa CNN, sekretar za finansije Henri Polson je rekao da je akcija koju su preduzele Federalne rezerve bila potpuno opravdana.

«Prvi prioritet uz sve što radimo u ekonomskoj areni jeste smanjenje nestabilnosti, smanjenje prelivanja u realnu ekonomiju i rekao bih da je to prilično jasno kada se pogledaju akcije koje vlada preduzima.»

Polson je rekao da nadležni nastavljaju pomno da prate haos na finansijskim tržištima, ali je odbio da kaže da li bi vlada ponovo istupila da spase neku investicionu firmu. Umesto toga, on je pokušao da se usredsredi na pozitivne aspekte. Kao gost programa televizijske mreže ABC, Polson je izrazio uverenje da će finansijsko tržište prebroditi sadašnju krizau.

«Naše finansijske institucije - naše banke i investicione banke – veoma su jake i ubeđen sam da će izaći iz ove situacije ojačane. Naša tržišta su otporna, fleksibilna. Sasvim sam uveren da ćemo pronaći izlaz iz ove situacije.»

Međutim, vođe demokrata u Kongresu su manje uverene u izglede za brzi oporavak i krivicu za ekonomske probleme u zemlji direktno pripisuju Bušovoj Beloj kući. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je kao gošća programa televizijske mreže ABC rekla da je administracija predsednika Buša predugo čekala da preduzme akciju.

«Rekla bih da je sve što administracija radi previše kasno», rekla je Nensi Pelosi, istakavši da demokrate već rade na drugom paketu ekonomskih beneficija.

Predsednik Buš kaže da namerava da sadašnjem planu pruži priliku da se realizuje, pre preduzimanja nekih novih mera. Predsednik u ponedeljak treba da se sastane sa svojim savetnicima za finansijska tržišta. Među savetnicima koji će učestvovati u raspravi su Polson i predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki.

XS
SM
MD
LG