Linkovi

Dalaj-lama traži od međunarodne zajednice da sprovede istragu o nasilju na Tibetu


Tibetanski duhovni vodja Dalaj-lama zatražio je danas od medjunarodne zajednice da sprovede istragu o nasilju na Tibetu i osudio "kulturni genocid" nad Tibetancima, dva dana nakon nemira u Lasi kada je poginulo izmedju 10 i 80 ljudi.

"Molim vas, istražite. Ako je moguće ... da neko medjunarodno telo pokuša da sprovede istragu o situaciji na Tibetu", zatražio je Dalaj-lama na konferenciji za novinare u Daramsali, u Indiji gde od 1959. godine živi u egzilu.

On je rekao da je na Tibetu u toku "kulturni genocid bez obzira da li je on nameran ili nije", navodeći da kineske vlasti tretiraju Tibetance kao "gradjane drugog reda".

Dalaj-lama je takodje optužio vlasti u Pekingu za "teror" na Tibetu. On je istakao da je na medjunarodnoj zajednici "odgovornost" da podseti Kinu da bude dobar domaćin Olimpijskih igara u avgustu, ali i ukazao da Olimpijada ne treba otkazivati.

Kineska policija i vojska blokirale su danas Lasu, dva dana nakon sukoba demonstranata i policije, i pogroma kojem su bile izložene kineske radnje i kineski vlasnici. Vlasti su optužile Dalaj lamu da podstiče nemire, u pokušajima da odvoji Tibet od Kine. Policija je saopštila da nije koristila preteranu silu i da je sprecila dalje nemire,ubistva i paljevine.

Druga po rangu budistička ličnost Pančen lama, koji živi na Tibetu i lojalan je vladi, kritikovao je nerede, ali nije direktno optužio Dalaj lamu.

Sukobi su izbili u petak nakon višednevnih protesta budističkih monaha u Lasi povodom 49. godišnjice od pobune na Tibetu koju je Kina ugušila uz pomoć vojske

XS
SM
MD
LG