Linkovi

Kompjuterska animacija knjige o Hortonu, sa glasovima Džima Kerija i Stiva Karela


Popularna dečija knjiga prvi put objavljena pre 50 godina adaptirana je u kompjuterski animirani film, u kome su glasove glavnim likovima podarili komičari Džim Keri i Stiv Karel.

Sve počinje kao sasvim običan dan za gradonačelnika Huvila, ali će njegov svet uskoro da se potpuno okrene naglavačke – i to doslovno. Ali ne, to nije početak. Priča počinje ovako: “Petnaestog maja u džungli zvanoj Nul, bila je vrućina, kao da je jul. Dok se vodom pljuskao, stvarajući huk...Hortona je prenuo jedva čujni zvuk.“

Na žalost ostalih žitelja Nula … a posebno kengurice, rešene da očuva tradicionalni poredak džungle … maštoviti slon Horton veruje da sićušna bića žive u zrncu prašine na vrhu cveta deteline. I, on je u pravu. Nakon što mu gradonačelnik ispriča sve o stanovnicima Hu-vila, Horton je rešen da zaštiti njih i zrnce u kome žive… iako mu svi u džungli, uključujući I njegove prijatleje, govore da ignoriše glasiće koje čuje.

Džim Keri kaže da je želeo da predstavi Hortona kako ga prikazuje i knjiga, kao radoznalog i brižnog, bez obzira na njegovu veličinu.

“On je lak kao perce, kako sam kaže. U svojoj glavi, nije ništa veći od bilo koga drugog. To sam želeo da pokažem kroz lik Hortona. Možda on ima kompleks inferiornosti, ne znam, ali ne oseća se većim od ostalih. Mogao bi da nanese veliku štetu da to hoće, ali ne misli da ima posebnu moć, smatra da je isti kao i svi drugi.”

Zato Horton mikroskopske stanovnike Huvila tretira kao sebi jednake, jer, kako objavi, “osoba je osoba bez obzira na to koliko je mala.” Stiv Karel, glas gradonačelnika Huvila, kaže da su različite generacije dece lako uvidjale poruku knjige, od kako je objavljena pre više od 50 godina.

“Tema knjige je veoma specifična, i nešto što i sasvim mala deca mogu da razumeju a to je da svako zaslužuje jednaki položaj u životu. Mislim da je to osnovni princip na kome počiva ovaj svet.”

Džim Keri veruje da je bujna mašta autora serijala knjiga “Doktor Sus”, Teodora Susa Gajsela, ono što njegovim pričama privlači nove generacije dece, I što daje duh novom filmu.

“Mislim da decu ne privlače ovoj priči njegovi dublji slojevi već jednostavno Susova neverovatna kreativnost. On je bio tako originalna ličnost i ako deci pružite likove koje nikada ranije nisu videli, u svetu kakav nisu videli, ona se potpuno izgube u tom imaginarnom prostoru, a opet u isto vreme dobijaju divne pouke.”

Stiv Karel kaže da je tema tolernacije i jednakosti danas podjednako relevantna kao i kada se knjiga prvi put pojavila 1954. godine

“Bez želje da idemo previše duboko ili budemo preozbiljni… jer ipak u pitanju je jedan zabavan, uzbudljiv i šašav porodični film… u njegovom središtu je jedna veoma istinita i čista tema.”

U filmu “Horton” takodje se čuju glasovi Kerol Burnet, Seta Rogena, Vila Arneta i Ajle Fišer. Pripovedač je veteran novinarstva i pesnik Čarls Ozgud. Film su režirali Džimi Hejvord i Stiv Martino.

XS
SM
MD
LG