Linkovi

Kineske vlasti i predstvanici tibetanske vlade u egzilu navode različiti broj žrtava nereda


Kineske vlasti su postavile "ultimatum za predaju", navele su broj žrtava i prikazale prvi put opširno na televiziji snimke nereda u tibetanskoj prestonici Lasi, najveće nemire na Tibetu u poslednjih 20 godina.

"Bezbednosne snage u kineskoj autonomnoj provinciji Tibet su danas izdale saopštenje, tražeći od onih koji su izazvali nerede da se sami predaju do ponedeljka u ponoć i obećale blaže kazne za one koji to ispune".

Kineske vlasti i predstvanici tibetanske vlade u egzilu navode različiti broj žrtava nereda. Najmanje sedam osoba je poginulo u nemirima koji su izbili izmedju Tibetanaca i pretežno kineskog dela stanovništva Lase, saopštile su danas vlasti u Pekingu.

Pozivajući se na tibetanske regionalne vlasti, kineska agencija Sinhua javila je da sedam osoba stradalo u sukobu koji je izbio u petak, kada su Tibetanci, medju kojima je bilo mnogo budističkih monaha,palilo kineske prodavnice . Sinhua dodaje da nema stranaca medju žrtvama, da je evakuisano 580 lica, medju kojima su i tri Japanca.

Pozivajući se na izvore tibetanske samoproklamovane vlade u egzilu, britanska agencija Rojters prenosi da bi broj žrtava mogao biti veći, navodeći da je najmanje deset osoba poginulo.

Kineske vlasti su optužile duhovnog vodju tibetanskih budista Dalaj lamu, koji je u izgnanstvu, da je odgovoran za te nerede.

Sekretar Dalaj lame, Čimbe Šoekijapa, rekao je da su optužbe "apsolutno bez ikakvog osnova". "Kategorično tvrdimo da su te optužbe potpuno neosnovane i lišene svake istine", rekao je Šoekijapa i dodao da su protesti bili "spontani".

Na Tibetu su u ponedeljak, 10. marta, na 49. godišnjicu ustanka Tibetanaca u toj kineskoj autonomnoj oblasti na Himalajima, počeli protesti budističkih sveštenika protiv kineske vladavine u toj oblasti. Protesti su se zatim pretvorili u nerede, pošto su sveštenici odlučili da započnu štrajk gladju, a dvojica medju njima pokušali da izvrše samoubistvo, javio je lokalni tibetanski radio. Zapaljeno je više prodavnica koje su držali Kinezi. Demonstranti su zapalili više policijskih vozila u centru Lase, pošto je policija pokušala da prekine protest nedaleko od jednog hrama.

Indijska policija privela je u četvrtak više od 100 Tibetanaca koji su se iz severne indijske oblasti Kangra, gde se nalazi sedište tibetanske vlade u egzilu, uputili na Tibet, kako bi protestovali zbog toga što je Kina domaćin Olimpijade u avgustu ove godine.

Kineske vlasti, zabrinute da bi tibetanski aktivisti mogli da ometu planove za donošenje olimpijskog plamena na vrh Mont Everesta, zatražile su od Nepala da ne dozvoli penjanje tokom prolećne sezone na najviši vrh na svetu, rekli su danas zvaničnici.

Lideri Evropske unije zatražili su od Kine na jučerašnjem samitu u Briselu da pokaže uzdržanost na Tibetu, kao i da oslobode uhapšene demonstrante. Kina je saopštila da je policiji bilo dato naredjenje da ne koristi silu, ali da je tokom dogadjaja bila prisiljena da koriste suzavac i da ispali upozoravajuće hice u vazduh.

XS
SM
MD
LG