Linkovi

Potrošači i biznisi sve više frustrirani rekordnim cenama goriva


Cene nafte ponovo ruše rekorde, a juče su na njujorškoj berzi prešle 110 dolara za barel. Uprkos prilično uverljivim dokazima da visoke cene goriva nisu opravdane – slabija potzražnja i sve veće zalihe nisu uspele da zaustave munjeviti rast cena. S obzirom da se u narednih nekoliko meseci očekuje još veći skok, potrošači u SAD polako počinju da gube strpljenje, a oni koje skupo gorivo najvie pogađa nisu više samo obični vozači.

Ako je suditi po sadašnjim trendovima, Američki sekretarijat za energiju prognozira da bi prosečna cena benzina mogla da dostigne dolar i pet centi za litra do maja. Za one koji koriste dizel gorivo, mogla bi da bude i veća.

"Jednostavno je otišla gore, sada je dolar i tri centa za litra. Zbog tih cena svi ćemo ostati bez posla", kaže samostalni vozač kamiona Lojd Maksi i dodaje da je dizel za manje od godinu dana od najjeftinijeg postao najskuplje gorivo.

"Tri dolara i 89 centi za galon se ne može preživeti", ističe on.

Nisu samo vozači kamiona na udaru. Vlasnik kompanije koja se bavi održavanjem drveća «Greenday Tree Service» Rendi Geri plaćao je manje od 100 dolara da napuni rezervoar svojih kamiona. Sada je to preko 140 dolara i kako kaže moraće da poveća cene svojih usluga bar za 10 odsto.

"Saterani smo u ćošak i moraćemo da idemo preko onofga što je već teško za potrošače, koji već sada i sami plaćaju troškove skupljeg goriva", ističe Rendi Geri.

Istovremeno, narednik u saobraćajnoj policiji države Severna Karolina, Erni Kolmen, kaže da su rekordne cene benzina prouzrokovale da njegova služba potroši tri miliona više nego što je predviđeno budžetom, a taj novac nekako će morati da se nadoknadi.

"Novac koji je bio namenjen za kupovinu 50 novih vozila, koristi se sada za kupovinu goriva i način da se malo olakša taj pritisak", objašnjava narednik Kolmen.

Postavlja se pitanje ko zarađuje u ovoj situaciji. Svakako ne vlasnici benzinskih pumpi. Pol Fiore iz Udruženja prodavaca u Merilendu kaže da zbog visokih taksi koje plaćaju kompanijama za kreditne kartice, mnoge pumpe zarađuju svega nekoliko centi svaki put kada mušterija napuni rezervoar. On želi da svaka benzinska pumpa javno izloži koliko zarađuje od prodaje, kako bi se odbranila od žalbi.

"Nema ničeg lošeg u tome. Mislim da je u našoj industriji u najboljem interesu onog koji prodaje da potrošaču stavi do znanja da od nekog proizvoda ne zarađuje mnogo", kaže Fiore.

Bez obzira ko je kriv za visoke cene goriva, ekonomisti ističu da te cene doprinose promeni navika američkih vozača. Potrošnja benzina u SAD opala je za pola procenta i mada to možeda ne izgleda kao mnogo, to je prvi pad u poslednjih deset godina.

XS
SM
MD
LG