Linkovi

Visoki zvaničnik Al Kaide prebačen u zatvor Gvantanamo na Kubi


Američki Sekretarijat za odbranu danas je saopštio da su došli do jednog visokog zvaničnika Al Kaide, koji se, sada nalazi u pritvornom centru u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Portparol Pentagona Brajan Vitman izjavio je da je novi pritvorenik, Muhamed Rahim, ove nedelje prebačen iz pritvornog centra Centralne obaveštajne agencije. Vitman opisuje Rahima kao «pritvorenika od velike vrednosti».

«On je bliski saradnik Osame bin Ladena i tesno je povezan sa organizacijama Al Kaide širom Bliskog istoka. Pomagao je da se pripremi Tora Bora kao skrovište za Osamu bin Ladena dok je organizovao egzodus Al Kaide iz te oblasti krajem 2001. godine.»

Vitman kaže da je Rahim bio jedan od Bin Ladenovih «najpoverljivijih izvršilaca i specijalista za nabavku», i iznosi optužbu da je on bio umešan u brojne operacije Al Kaide.

«Rahman je znao za ili je bio umešan u napade Al Kade planirane protiv koalicionih snaga u Avganistanu. U vreme hapšenja, on je pružao podršku anti-koalicionim ekstremistima i grupama povezanim sa Al Kaidom. Pre 2002. Rahim je kupovao hemikalije za zaveru Al Kaide sa ciljem da se izvrše napadi na američke snage u Avganistanu i saradjivao sa paravojim komandantima Al Kaide u cilju regrutacije pojedinaca, koji su imali pristup američkim vojnim objektima».

Vitman dodaje da je Rahim Avganistanac, inače pripadnik Al Kaide od sredine 1990-tih godina i saradnik nekoliko ključnih lidera te grupe. Portparol Pentagona nije pružio detalje o Rahimovom hapšenju, a taakodje nije rekao ni gde je Rahim držan pre ove nedelje, niti da li je pružio bilo kakve informacije istražiteljima.

Južno azijska novinska agencija ANI izvestila je u avgustu prošle godine da je Rahim uhapšen u pakistanskom gradu Lahoreu. U današnjem memorandumu direktora Centralne obaveštajne agencije, Majkla Hajdena, službenicima te agencije, takodje se navodi da je Rahim uhapšen prošlog leta i dodaje da je on bio umešan u zavere protiv američkih i avganistanskih ciljeva još od 1980-tih. Predstavnik Pentagona, Brajan Vitman kaže da je Rahim 16 po važnosti zatvorenik u Gvantanamu. Pre njega je tu prošlog aprila doveden Abd Al Hadi Al Iraki. On je jedan od ljudi sa kojima je Rahim, prema optužbama, saradjivao. Vitman navodi da će u Gvantanamu biti održan pretres za Rahima kako bi se zvanično odredio njegov status, kao što je bio slučaj sa svim drugim pritvorenicima. Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su taj proces, ali se američka vlada nada da će ove godine na vojnim sudovima početi sudjenja za neke od 280 pritvorenika iz Gvantanama.

XS
SM
MD
LG