Linkovi

Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu


Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu je već decenijama među najposećenijim turističkim atrakcijama američke prestonice. Međutim ogromna zgrada tog muzeja, koji pripada muzejskoj instituciji Smitsonijan, ipak ima prostor za samo deseti deo kolekcije. Zbog toga je pre četiri godine otvoren drugi, veći izložbeni prostor, nedaleko od međunarodnog aerodroma Dalas.

Neobična struktura je muzej avijacije Udvar Hazi, na ok 50 kilometara zapadno od Vašingtona. Njegova kolekcija aviona i svemirskih letilica je toliko velika da se, kako kaže pomoćnik direktora muzeja Džo Anderson, može opisati samo usklikom ushićenja.

”Kada bih za svaki uzdah oduševljenja dobio novčić, bio bih bogat čovek,“ kaže Anderson.

Na prostoru veličine tri fudbalska igrališta i visine desetospratnice izloženo je oko hiljadu tona eksponata, među kojima i kompletan Er Fransov Konkord. Malo dalje je prototip šatla u punoj veličini, najveći eksponat ove, sve veće, kolekcije.

“Na kraju, imaćemo 220 aviona i 180 velikih svemirskih eksponata, a kada vidite ovaj spejs šatl onda znate na šta mislim,“
kaže Anderson.

Muzej je nazvan po tajkunu avijacije, Udvar Haziju, koji je priložio 65 miliona dolara, za muzej koji danas vredi 300 miliona. Jedan od ciljeva projekta je da se podstakne mašta o letenju.

“Muzej odaje počast pionirima aviacije, inspiriše i bavi se obrazovanjem javnosti. Posetioci odlaze duboko inspirisani,“ kaže Anderson.

Pored svemirskih letilica i komercijalnih aviona u ovom muzeju su izloženi i vojni avioni, među kojima je i Enola Gej, iz koga je 1945. bačena prva atomska bomba. Tu je i nekada gotovo fantastiča letelica – super brzi špijunski avion tipa SR-71. Preostali slobodan prostor muzeja neprestano se popunjava.

”U stvari, prelazimo u drugu fazu pa će uskoro, kada prenesemo sve ono što je obnovljeno, biblioteku i arhive, ovaj prostor biti gotovo udvostručen,” kaže pomoćnik direktora muzeja, Džo Anderson.

XS
SM
MD
LG