Linkovi

Reporteri bez granica: Protesti na internetu osudili «Neprijatelje interneta»


Grupa za odbranu slobode štampe «Reporteri bez granica» organizovala je protest na internetu zbog cenzure koja se sprovodi u 15 zemalja.

Grupa Reporteri bez granica organizovala je protest na internetu kako bi se izvršio pritisak na vlade koje grupa naziva neprijateljima interneta, uključujući Kinu, Kubu i Eritreju. Pomenuta grupa sa sedištem u Parizu saopštila je da je ove godine dodala Etiopiju i Zimbabve listi zemalja koje strogo ograničavau upotrebu interneta i prate komunikacije tragajući za disidentskom aktivnošću.

Protest organizovan na veb stranici Reportera bez granica omogućava ljudima širom sveta da učestvuju u virtuelnim demonstracijama jer, kako navodi ta grupa, one nisu moguće u mnogim zemljama koje su cilj kampanje. Klotilda Le Koz, direktorka odeljenja za slobodu interneta, kaže da posetioci sajta mogu da se udruže sa drugima širom sveta kako bi poslali poruku ciljanim zemljama.

«Na primer izaberite Slogan «Oslobodite sve sajber disidente ili «oslobodite naš Internet» i virtuelno ćete demonstrirati sa drugim demonstrantima.»

Pomenuta grupa za zaštitu prava novinara navodi da su u svetu najmanje 62 osobe u zatvoru zbog disidentstva izraženog na internetu, dok je tokom prošle godine bilo zatvoreno ili blokirano preko 2600 veb stranica. Le Koz kaže da je grupa Reporteri bez granica objavila vodič kako bi pomogli blogerima i disidentima da izbegnu cenzuru na internetu i objave svoje informacije na internetu. Medjutim ona kaže da bezbednosni funkcioneri, posebno u nekim azijskim zemljama, povećavaju nastojanja da udju u trag zabranjenim aktivnostima.

«Kineska vlada na primer zna koliko ljudi izbegavaju cenzuru i pokušava da pronadje nove načine za cenzurisanje.»

Uprkos opasnostima, mnogi novinari i nezvanični reporteri i dalje koriste internet da bi distribuirali informacije. Le Koz ukazuje na avgustovske proteste u Burmi, kad su disidenti i drugi bili u stanju da na internetu postavljaju foto i video snimke policijskih napada, kako bi mogle da ih koriste novinske kuće u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG