Linkovi

Ujedinjene nacije pozivaju na bolju međunarodnu saradnju u Avganistanu


Visoki funkcioner Ujedinjenih nacija, Žan-Mari Gueheno, kaže da je pobuna u Avganistanu mnogo gora nego što se očekivalo i da mandat svetske organizacije u toj zemlji mora da bude zaoštren ako se želi da međunarodna nastojanja urode plodom.

Najviši funkcioner UN za operacije čuvanja mira, Žan-Mari Gueheno, izjavio je juče tokom debate u Savetu bezbednosti o produžavanju mandata Ujedinjenih nacija u Avganistanu, da dodatn ovlašćenja nisu neophodna ali da se zbog fluidne situacije na terenu mandat mora, kako je rekao, ”zaoštriti.“ Gueheno je izjavio da je pobuna snažna i žilava, da su državne institucije slabe, i da su korupcija i trgovina drogama među najvećim problemima koji opterećuju zemlju. On je dodao da je međunarodna zajednica predana i darežljiva ali da često nije dovoljno ujedinjena u nekim ključnim aspektima politike. Gueheno je govorio uz pomoć prevodioca.

”Ujedinjene nacije snose deo odgovornosti zbog nedovoljne koordinacije od strane međunarodne zajednice. Mi to shvatamo, i kako ću kasnije objasniti, nastojimo da to ispravimo, ali za to će nam biti neophodna saradnja svih naših međunarodnih i avganistanskih partnera.“

Savet bezbednosti razmatra rezoluciju o produžavanju mandata misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu za još jednu godinu. U njoj se kakođe definiše uloga novoimenovanog specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN, Norvežanina Kaija Eidea. Eide se nije obratio Savetu ali je rekao novinarima da je bolja koordinacija međunarodnih civilnih i vojnih aktivnosti kritična za napredak.

”Pitanje koordinacije je najhitnije. Mislim da bi mandat za to trebalo da bude snažniji. Koordinacije je bilo i do sada, ali potrebno je da uložimo dodatne napore.“

U svom najnovijem izveštaju o Avganistanu, generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je da politička tranzicija i dalje nailazi na teškoće. On kaže da Taliban i njemu srodne naoružane grupe, kao i trgovina drogama, i dalje suštinski ugrožavaju još uvek nejake političke, ekonomske i socijalne institucije u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG