Linkovi

Predsednik Džordž Buš najavio veto na zakon o prikupljanju obaveštajnih podataka


Predsednik Buš saopštio je da će staviti veto na zakon o prismotri terorista koji sadrži odredbe koje su predložile demokrate u Predstavničkom domu, jer bi, kako je naveo mogao ugroziti nacionalnu bezbednost.

Predsednik Buš smatra da zakon sadrži ozbiljne nedostatke i da bi mogao da oteža proces prikupjanja obaveštajnih podataka o teroristima u inostranstvu.

“Njihov partijski zakon bi omogućio da teroristi u inostranstvu uživaju u istim zaštitama kao i Amerikanci. Zbog njega bi izgubili neophodne podatke o terorističkim pretnjama, i to je rizik koji naša zemlja ne može priuštiti.”

Buš je dodao da je zakonom predviđen i komplikovan sudski proces za odobravanje prisluškivanja telefonske i kompjuterske komunikacije Sjedinjenih Država i terorista u svetu. Takođe se isključuje mogućnost retroaktivne zaštite telekomunikacionih kompanija koje se suočavaju sa građanskim tužbama zbog pomoganja vladi u prisluškivanju. Predsednik Buš ističe da bi procesuiranje tih tužbi ugrozilo saradnju privatnog sektora sa obaveštajnim službama, koja je kako je istakao ključna za zaštitu države.

“Sudski proces zahtevao bi otkrivanje državnih tajni što bi moglo dovesti do objavljivanja strogo čuvanih podataka koje bi neprijatelji mogli da upotrebe protiv nas. I taj proces ne bi bio pravičan jer je naša vlada pružila uveravanja kompanijama koje su nam pomagale od napada 11. septembra da je njihova saradnja neophodna i u skladu sa zakonom.”

Američki predsednik ističe da bi kompanije, koje su pomogle da se sačuvaju životi nakon 2001, trebalo da se pohvale zbog patriotizma, a ne da se izlažu milijarderskim tužbama zbog kojih će biti manje spremne da pomažu u budućnosti.

Demokratski senator iz Masačusetsa Ted Kenedi smatra da Buš pokušava da uplaši Kongres i Amerikance dovede u zabludu u vezi sa prikupljanjem obaveštajnih podataka. Kenedi je u pisanoj izjavio saopštio da predsednik želi od Kongresa da zanemari da je njegova administracija sprovodila, kako je naveo, obiman, nelegalan i neovlašćen program prismotre koji predstavlja jednu od najvećih zloupotreba izvršne vlasti u američkoj istoriji. Senator Kenedi je kazao da je Buš taj koji se igra politike sa nacionalnom bezbednošću, ističući da ni predsednik ni telekomunikacione kompanije ne odlučuje koji zakoni treba da se poštuju, a koji da se ignorišu.

XS
SM
MD
LG