Linkovi

Izložba blaga i arhiva Kongresne biblioteke na persijskom jeziku


Američka Kongresna biblioteka je najveća biblioteka na svetu sa više od 130 miliona bibliografskih jedinica. Među njima je i najveća zbirka materijala na persijskom jeziku van Irana. U saradnji sa Međunarodnim društvo za iranske studije, Kongresna biblioteka je otvorila vrata izložbi posvećenoj blagu i arhivu na persijskom jeziku.

Zbirka Kongresne biblioteke materijala na persijskom jeziku obuhvat više od 50 hiljada jedinica, među kojima su rukopisi, mape, muzički zapisi i filmovi. Zbirka ne pokriva samo Iran, nego o okolna područja na kojima se govori taj jezik. Mona Kademi, predsednica vašingtonskog ogranka Međunarodnog društva za iranske studije, kaže da je veoma iznenadilo veliko interesovanje za iransku kulturu.

«Posle sastanka sa članovima Kongresne biblioteke u Vašingtonu, mislila sam da bismo mogli da iskoristimo pruženu priliku da pokažemo javnosti persijske istorijske knjige i druge predmete. Ovde ima mnogo Iranaca i ljudi iz drugih zemalja koje interesuje persijska kultura i ovo je dobra prilika da više saznaju».

Izložba obuhvata predmete izložene u čitaonicama, zatim persijske knjige i onlajn zbirku na veb sajtu Kongresne biblioteke. Persijska digitalna zbirka sadrži retke fotografije, mape, rukopise i litografije. Iranski Amerikanac iz okoline Vašingtona, Babak, impresioniran je količinom informacija o iranskoj kulturi koje su dostupne u Kongresnoj biblioteci.

«Ovde ima mnogo knjiga i drugog materijala o persijskoj kulturi. Prednost ove biblioteke je u tome što nam zaista omogućava pristup svim dokumentima od kuće – preko interneta, tako da možemo da uštedimo vreme», kaže Babak.

Kongresna biblioteka neprekidno povećava svoju zbirku na persijskom jeziku. Deo materijala pristiže iz Irana, deo iz Avganistana, a ostatak iz iransko-američke zajednice u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG