Linkovi

Prolongiran početak pregovora Srbije i Crne Gore o dvojnom državljanstvu


Najavljeni formalni početak pregovora Podgorice i Beograda o dvojnom državljanstvu biće prolongiran zbog parlamentarnih izbora u Srbiji i čekaće formiranje nove srpske vlade. Pitanje dvojnog državljanstva i dalje izaziva nedoumice u Crnoj Gori.

Početak pregovora Crne Gore i Srbije, s obzirom na političku situaciju u Srbiji izazvanu padom Vlade, neizvjestan je, iako ishod sa nestrpljenjem očekuju mnogi građani Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalmperović kazao je da ne zna kada bi dvije zmlje mogle početi bilateralne pregovore o dvojnom državljanstvu, ali da je pozicija Podgorice poznata:

‘’Što se tiče međunarodnih sporazuma sa Srbijom, ali i sa drugim bivšim jugoslovenskim republikama, spremni smo da predložimo takva rješenja koja neće omogućiti lakše sticanje dvojnog državljanstva, nego koji će regulisati posljedice dvojnog državljanstva u slučaju kada neko posjeduje državljanstvo Crne Gore i druge države. Tim sporazumima regulisaće se pitanje služenja vojnog roka, pitanje ekstradicije, nasljeđivanja, sticanja imovine i druga pitanja koja proističu iz činjenice da neko ima dvojno državljanstvo’’.

Crna Gora i Srbija načelno su još krajem prošle godine počele razgovore o utvrđivanju međusobnog sporazuma kojim bi bilo definisano dvojno državljanstvo.

Srbija je krajem prošle godine dozvolila dvojno državljanstvo za Srbe van njenih granica.

Srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac kazao je da će problem državljanstva biti jedan od ključnih koji će se rješavati u daljim odnosima dvije zemlje:

"Uspješno rješavanje tog problema biće uspješan podsticaj da se rješavaju i ostali problemi".

Crnogorski Ustav predvidio je mogućnost da građani imaju dva državljanstva najduže u roku od godinu od njegovog usvajanja.

Novim Zakonom o državljanstvu koji je nedavno usvojen u parlamentu, mogućnost duplih pasoša predviđena je kao izuzetak, a ne pravilo:

‘’Svi građani Crne Gore koji su imali dvojno državljanstvo, dakle državljanstvo Crne Gore i bilo koje druge države na svijetu do 3. juna 2006, tj. do dana proglašenja nezavisnosti, imaju pravo da zadrže i crnogorsko iI državljanstvo te druge države koja im ga je dala. Svi stanovnici Crne Gore koji su imali prebivalište u Crnoj Gori prije 3. juna 2006. a porijeklom su iz bilo koje bivše jugoslovenske republike, imaju pravo, bez obzira na dužinu boravka u Crnoj Gori, da apliciraju za crnogorsko državljanstvo pod uslovom da donese otpust iz državljanstva države kojoj su do tada pripadali’’.

Kalamperović kaže da u svijetu postoji dvostruka praksa kada je u pitanju saznanje da neki građanin ima dvojno državljanstvo: neke države, kada ga odobre, obavještavaju matičnu državu, dok najveći broj zemalja to ne čini. MUP Crne Gore će, ukoliko pribavi dokaze da je neko dobio državljanstvo druge države, tu osobu brisati iz crnogorskog državljanstva.Prema Zakonu, crnogorsko državljanstvo stiče se porijeklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom, po međunarodnim ugovorima i sporazumima, i pod uslovom uzajamnosti.

XS
SM
MD
LG