Linkovi

Subotić: SAD i EU bez prave formule za pomoć demokratskim snagama u Srbiji


Posle žestokih protesta, neposredno po proglašavanju nezavisnosti Kosova i priznavanja tog čina od strane ključnih zapadnih država, situacija u Srbiji je mirna. Da li je to zatišje pred buru ili će se takva atmosfera nastaviti sve do izbora? Naš saradnik Đorđe Putić, postavio je to pitanje Jeleni Subotić, profesorki politikologije na Univerzitetu države Džordžije, u Atlanti.

SUBOTIĆ: Nadam se da će se takva situacija nastaviti do izbora i nadam se da će stvar takve važnosti da se prenese sa ulice na politički plan. Ono što me brine jeste mogućnost koalicije između DSSa i radikala jer mislim da je sve očiglednije da će se srpska politika približavati tome i mislim da će to Srbiju, sasvim izvesno, staviti u novu poziciju izolacije i međunarodne omraze, što će imati vrlo loše posledice za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

GLAS AMERIKE: Kako tumačite ponašanje SAD? Rekacija na paljenje ambasade u Beogradu bila je prilično blaga, a Bela kuća do sada nije komentarisala ostavku vlade i nagovešteno raspisivanje izbora.

SUBOTIĆ: Mislim da je to relativno lako istumačiti činjenicom da je spoljna politika SAD toliko zaokupljena drugim stvarima da Srbija i Kosovo prosto nisu teme koje su na dnevnom redu Bele kuće. Spoljna politika Vašingtona je toliko preokupirana problemima u Iraku i Avganistanu, u Pakistanu, kao i predstojećim američkim izborima, da prosto ta ideja da se Bela kuća svakodnevno bavi Srbijom i Kosovom mislim da više nije realna.

GLAS AMERIKE: Kakva će po vašem mišljenju biti dalja uloga Rusije? Ni Rusija nije značajnije reagovala.

SUBOTIĆ: Uloga Rusije je u ovom trenutku značajnija nego uloga Amerike. Samo još jedan podatak: zna se da su SAD i EU u nekoj vrsti dogovora oko Kosova, što je retkost u trenucima velike krize između Bušove administracije i Evropske unije, koja je nastala povodom invazije Iraka, tako da je ta ”sloga“ oko Kosova nešto što ja verujem da i Brisel i Vašington žele da održe. Sa druge strane je Rusija koja se bori za obnavljanje pozicije na globalnoj sceni. Predsednik Putin i njegov naslednik će nastaviti tu agresivnu spoljnu politiku zato što Rusija nema tu ništa da izgubi, samo da dobije. Moje mišljenje je da je Rusiji mnogo više važno kako se prezentira naspram Amerike i Evropske unije, u jednoj poziciji konflikta, nego što je to neka dubinska vezanost za Srbiju ili za Kosovo.

GLAS AMERIKE: Ali, kako bi to mogli da protumače obični birači u Srbiji?

SUBOTIĆ: To je odlično pitanje. Srbija je vrednovala i razvijala tu srodnost sa Rusijom godinama, ako ne i vekovima, ali mislim da je srpski narod dosta racionalan u ovom trenutku i da će shvatiti da od svih tih reči podrške i velike slovenske sloge zapravo nema ništa, da se Rusija bavi svojim domaćim i spoljnim problemima i da su tu Srbija i Kosovo zapravo samo igrači krajnje drugog ranga. Kao što svi znamo, Rusiji je dodatno stalo do energetske politike, naročito mislim na kupovinu Naftne industrije Srbije, tako da je Srbija na neki način svojim resursima platila to rusko prijateljstvo. Ali mislim da je srpski narod, posle toliko godina, doista razuman i da će shvatiti da u ovom trenutku od Rusije ne treba očekivati neki naročiti politički okvir već više jedan suv diplomatski jezik, koji će koristiti Rusiji u okršaju sa Amerikom, a ne naročito u podršci Srbiji.

GLAS AMERIKE: Kako bi SAD i EU mogle da pomognu demokratskim snagama u Srbiji uoči izbora?

SUBOTIĆ: To je pitanje koje se postavljalo već godinama jer čini se da ni Amerika ni Evropska unija nisu pronašle zapravo pravu formulu kako da se pomažu demokratske snage. Pozicija Evropske unije je bila nekonzistentna. Kao što znate tu su se postavljali razni uslovi, kao što su hapšenje Karadžića i Mladića, koji su kasnije povučeni. Tako da nije jasno da Brisel ima konzistentnu politiku, a meni nije jasno da li oni sada zapravo znaju šta da rade. Svima se čini da će DSS i radikali ući u koaliciju i sada se postavlja pitanje, na koji način je moguće pomoći prodemokratskim snagama? Da li zapravo treba poslati signal recimo Tadiću i Demokratskoj stranci i da li će taj signal možda doneti više štete nego koristi, jer će onda nacionalisti moći to da iskoriste i kažu - evo, ponovo imamo jednog plaćenika, nekoga ko ima simpatije u Briselu, a nema u Beogradu. Tako da mislim da je ta podrška u ovom trenutku zamrznuta i mislim da u ovom trenutku nema nekog čistog puta pomoći Beogradu iz Brisela ili Vašingtona.

GLAS AMERIKE: Ali demokratske snage u Srbiji moraće da igraju na kartu približavanja Evropi, zar ne?

SUBOTIĆ: One to apsolutno moraju i treba da čine. Meni se samo čini da je EU sebe na neki način ”ubacila u kutiju“ i da nije jasno ni njima kako da sada pomognu Tadiću. Bio je jedan trenutak olakšanja, posle predsedničkih izbora, kada je Tadić pobedio, međutim ovo je sada nastavak - ”drugo poluvreme“. Na neki način ovi parlamentarni izbori su mnogo važniji nego predsednički izbori, zbog toga ko ima izvršnu vlast. Kao što znamo, predsednik u Srbiji i nema neku naročitu izvršnu vlast, naročito kada je u pitanju spoljna politika, tako da mislim da Evropa u ovom trenutku nema neku drugu opciju osim da nastavi da pomaže demokratske snage, jer pitanje je na koji pametan način će demokratske stranke u Srbiji tu evropsku pomoć da iskoriste, a da ne padnu u klopku nacionalista i ponovo budu prezentovane kao neki strani plaćenici, kao ljudi kojima su šefovi u Briselu, a ne u Beogradu.

GLAS AMERIKE: Po svemu sudeći, ulazimo u veoma zanimljiv period uoči izbora.

SUBOTIĆ: Da. ja se samo nadam da će se nastaviti mirno i da ćemo ipak svi da se obradujemo otrežnjenju srpskog naroda, koji će ipak odabrati put u Evropu a ne put unazad.

XS
SM
MD
LG