Linkovi

U Beogradu obeležena peta godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića


Pod senkom ozbiljne krize i najave raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora obeležena peta godišnjica ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i reformskog lidera Zorana Đinđića.

Članovi porodice, brojni građani iz cele Srbije, političari i stranački saradnici ispred zgrade Vlade na mestu gde je Đinđić ubijen i na njegovom grobu palili su sveće i polagali cveće i vence. Potpredsednik Vlade u ostavci i ministar finansija u Đinđićevom kabinetu Božidar elić izjavio je posle polaganja venca da je ponosan što je bio član vlade Zorana Đinđića :

Bivši premijer Zoran Živković izjavio je da su vlade Vojislava Koštunice vratile Srbiju deceniju i po unazad, da ima najgore odnose sa državama u okruženju i sa svetom i da je najdalje od Evropske unije u poslednjih 15 godina.

Posle polaganja venca u dvorištu zgrade Vlade predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se Srbija mora vratiti na put Zorana Đinđića.

Aktivisti Evropskog pokreta prijateljstva delili su prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici besplatne primerke knjige "Metafore Zorana Đinđića", a predsednik pokreta Bojan Ljubenović rekao je da na političkoj sceni nema nikog ko će građanima, kao što je to radio premijer Đinđić, uliti malo optimizma i reći im šta treba da urade da bi ušli u porodicu evropskih naroda.

Svi ozbiljni analitičari tvrde da je Điniđićevim ubistvom usporena modernizacija Srbije koja se zbog toga pet godina kasnije našla u ozbiljnim problemima. Na izvestan način to je potvrdila i londonska Agencija za utvrđivanje kreditnog boniteta Strandard i Purs koja je perspektive Srbije preinačila sa stabilnih na negativne, zbog povećanja političkog rizika posle pada srpske vlade.

XS
SM
MD
LG