Linkovi

Odnos Medvedeva i Putina mogao bi da odredi budući politički kurs u Rusiji


Dmitrij Medvedev će zvanično postati predsjednik Rusije 7. maja. Njegov prethodnik, Vladimir Putin, koji je vodio zemlju 8 godina, neće napustiti političku scenu, već će biti imenovan za premijera.

O Dmitriju Medvedevu se malo zna, osim onog što je navedeno u njegovoj zvaničnoj biografiji-ističu analitičari. Ono što je poznato jeste da svoju političku karijeru duguje Vladimiru Putinu, koga je upoznao prije 17 godina, kada su obojica radila za gradonačelnika Sankt Peterburga, Anatolija Sobčaka. Putin je 1999 imenovan za premijera, a zatim za vršioca dužnosti predsjednika, nakon ostavke Borisa Jeljcina. Za predsjednika Rusije izabran je 2000, kada je pozvao svog nasljednika da radi sa njim u Moskvi. Dmitrij Medvedev postavljen je je za šefa kabineta, kao i predsjedavajućeg državne gasne kompanije Gazprom.Trenutno zauzima položaj vicepremijera.

Predsjednik Džordž Buš je na pres konferenciji krajem februara prokomentarisao izjavu senatora Hiliari Klinton i Baraka Obame da ne znaju mnogo o Medvedevu.

"Ni ja ne znam mnogo o Medvedevu. Biće interesantno vidjeti ko će predstavljati Rusiju na sastanku G8 i kakvu će spoljnu politika Moskva voditi nakon Vladimira Putina".

Analitičari međutim ističu da se ruskim ustavom jasno propisuje da je predsjednik zadužen za sprovođenje spoljne politike i predstavljanje Rusije u svijetu. Mnogo važnije pitanje je da li će Dmitrij Medvedev, koji toliko duguje odlazećem predsjedniku, biti samostalan u obavljanju predsjedničke funkcije ili Putinova marioneta-navode eksperti. Džejson Lajl je analitičar ruskih prilika u Vudro Vilson školi za javne i međunarodne poslove.

"Mislim da sada ne možemo odgovoriti na to pitanje. Medvedev je na neki način zagonetan i ne znamo mnogo o njemu. Mnogi ga opisuju kao Putinovog čovjeka, ali je nedavno izjavio da to nije tačno i da je moć u rukama predsjednika. Tako da će na početku Putin možda biti glavna figura, ali je moj osjećaj je da će Medvedev postepeno učvrstiti svoj politički uticaj tako da možemo imati interesantnu situaciju u Rusiji gdje bi postojala dva centra moći. I stvarno ne znam šta će se dogoditi nakon toga."

Majkl Mekfaul sa Stenford univerziteta, kaže da je teško predvidjeti da li će biti sukoba između dva zvaničnika.

"Ne želim da predviđam tenzije između dva čovjeka koji su radili zajedno više od dvije decenije. Medvedev će međutim, po definiciji, postepeno morati da postaje nezavisan lider i predsjednik. Nakon određenog vremena biće mu teško da samo bude premijerova marioneta. Ne slažem se sa pojedinim ljudima koji kažu da između Medvedeva i Putina već postoje tenzije i da će budući ruski predsjednik označiti kraj ere odlazećeg. Mislim da će se to doba nastaviti."

Maršal Goldman sa Harvard univerziteta međutim smatra da je moguće da tenzije između dva visoka ruska zvaničnika već postoje

"Jednom kada dođete na vlast u Rusiji, ona vam udari u glavu i ne želite da vam bilo ko govori šta da radite, makar to bio i vaš mentor. Dobri odnosi biće prisutni u ranoj fazi, zato što je Medvedev bio vema blizak sa Putinom, koji mu je pomogao da napreduje. Tako da je moguće da će uspjeti da podijele odgovornost. Ali mislim da će se Putin teško odreći sve vlasti koju ima."

Analitičari su saglasni da je postojanje dva centra moći u Rusiji, dugoročno gledano, neodrživo.Ruski ustav će morati da bude izmijenjen kako bi se premijeru dala veća ovlašćenja, ili će politička struktura, gdje predsjednik, u ovom slučaju Dmitriji Medvedev ima najveću vlast, ostati ista - ističu analitičari.

XS
SM
MD
LG