Linkovi

Američke vlasti pojačavaju kontrolu uvozne robe


Američka komisija za bezbednost proizvoda pokrenula je novi program kontrole igračaka i druge uvozne robe. Cilj ovog programa je da se, u saradnji sa carinskom službom, otkriju štetne supstance i drugi faktori rizika u odabranim uvoznim proizvodima pre nego što se oni pojave na američkom tržištu.

U američke luke svake godine stigne oko 100 miliona kargo kontejnera sa orobom vrednom preko 600 milijardi dolara. Većina njih potiče iz Kine. Medjutim, sa manje od stotinu inspektora, Komisija za bezbednost proizvoda nije bile u mogućnosti da zaustavi poplavu defektnih proizvoda koji su bili predmet brojnih opoziva prošle godine. Keri Lopez je direktorka agencije za prava potrošača Kalifornije.

“Problemi sa bezbednošću proizvoda ozbiljno su se odrazili na poverenje potrošača,” ukazuje ona.

Medjutim, u nedavnoj zajedničkoj operaciji u Kaliforniji, agenti carinske službe i inspektori Komisije za bezbednost proizvoda udružili su snage da bi proverili sadržaj sumnjivih kontejnera. Prema novom programu, inspektori su ovlašćeni da zaustave pošiljke robe za koju sumnjaju da sadrži faktore rizika. Direktor Komisije, Nensi Nord kaže da novi program već daje rezultate.

“Utvrdili smo slučajeve kršenja propisa i kao rezultat testiranja robe preduzete su odgovarajuće mere,” kaže ona.

Ipak, vladini zvaničnici ukazuju da inspekcije same po sebi neće biti dovoljne. (Kineski premijer Ven Djiabao je nedavno upozorio narodni Kongres da bi Kina morala da proizvodi bezbedniju robu.) Danijel Boldvin iz Carinske i pogranične službe kaže da će inspektori takodje biti upućeni u kineske fabrike da bi osigurali da se poštuju američki bezbednosni standardi.

"Cilj je da se osigura da druge zemlje ne šalju nebezbedne proizvode pa i da ne proizvode robu koja nije u skladu sa našim standardima,” kaže Boldvin.

Medju proizvodima koji će biti kontrolisani u okviru novog programa su - igračke, oprema za vatromet, upaljači i elektronska roba. U tom cilju, inspektori će tokom godine biti rasporedjeni u najprometnijim lukama u SAD.

XS
SM
MD
LG