Linkovi

Obama ne želi da bude potpredsednik u administraciji Hilari Klinton


Pretendent za nominaciju Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, odbacio je mogućnost da bude potpredsednički kandidat svoje rivalke, Hilari Klinton.

Senator Barak Obama je na izbornom skupu u Misisipiju, uoči današnjih primarnih izbora u toj državi, odlučno odbacio ideju da bude kandidat za potredsjednika.

Uz svo dužno poštovanje, pobijedio sam u dvostruko više država od senatorke Klinton i takođe imam više delegate. Ne znam kako neko ko je na drugom mjestu može nuditi potpredsjedničko mjesto osobi koja je na prvom mjestu?

Obamina reakcija uslijedila je nakon što je senatorka Klinton prošle nedjelje govorila o mogućnosti da se dva demokratska rivala zajedno kandiduju, ali da njoj pripadne predsjednička nominacija.

Pojedini birači govore da bi željeli da glasaju za oboje. To bi jednog dana bilo moguće.

Tu ideju podržao je I bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Obama bi dobio podršku glasača iz gradskih područja I pripadnika više klase, dok bi Hilari osvojila glasove u ruralnim područjima koje smo izgubili kada je Regan bio predsjednik. Ukoliko spojite te dvije stvari, dobićete skoro nepobjedivi tandem.

Senator iz Ilinoja danas se međutim zapitao I zašto bi ga Klintonova htjela za potpredsjednika, ako smatra da nije sposoban da bude vrhovni komandant.

Okupila je I penzionisane generale da kažu da nisu sigurni da sam spreman. Ne razumijem. Ukoliko nijesam spreman, zašto misli da bih bio odličan potpredsjednik. Da li je vama to jasno?

Politički rivali udruživali su se u prošlosti nakon oštre predsjedničke kampanje I to sa pozitivnim rezultatom. Republikanski kanidat Ronald Regan je 1980 za potpredsjednika izabrao Džordža W Buša. Isto je 1960 uradio Džon Kenedi, čiji je kandidat za potpredsjednika bio Lindon Džonson.

XS
SM
MD
LG