Linkovi

Brisel: Srbija da odluči - Evropa ili samoizolacija


Iako nije bila ranije predvidjena, tema aktuelnih zbivanja u Srbiji danas se sama nametnula evropskim ministrima spoljnih poslova. Tako su veći dio radnog ručka proveli u razgovoru o prilikama i njihovim mogućim implikacijama na budućnost odnosa Beograda i Brisela. Konačno, zaključeno je da je sada sve u rukama srpksih glasača i njhovog opredjeljenja- Evropa ili samoizolacija.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Jasno je da je EU posvećena evropskoj budućnosti Srbije. Sada Srbija treba da donese ključnu odluku, može se ili okrenuti evropskoj budućnosti ili riziku samo-nametnute izolacije. Prva opcija će povesti Srbiju dalje prema stabilnosti, većim slobodama i sve većem prosperitetu, zajedno sa ostalim državama regiona. Druga opcija je puit koji ne vodi nigdje".

Evropski ministri su danas jasno naglasili da su sve ponude Brisela još uvijek na stolu, politički sporazum je još uvijek aktuelan i sada se samo postavlja pitanje da li i kakvu korist iz toga mogu izvući pro-evropske snage na koje se u Briselu snažno računa.

Predsjedavajući EU, minisrta spoljnih poslova Slovenije, Dimitrij Rupel:

"Sada pred izbore, nadamo sa da će evropske snage pobijediti. Vidio sam neke ohrabrujuće znakove, neke ankete, neke demonstracije studenata, intelektualca, mladih. Da budem isklren, ne vidim nikakvu drugu mogućnost
za srpske prijatelje nego EU. Gdje mogu otići?"

Šef diplomatije Švedske, Karl Bildt, čija će zemlja u drugoj polovini naredne godine preuzeti predsjedavanje EU, naglašava za Glas Amerike kako Srbija iza sebe ima značajne rezultate i kako niko sa evropske strane ne dovodi u pitanje skori Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Medjutim, ni on ne želi prognozirati kakav će biti izbor srpskih glasača na skorim izborima:

" Ne znam; izbor je na glasačima u Srbiji. Mogu da nastave put prema Evropi i reformama, sa oređenim ali razumljivim i savladivim teškoćama, ili mogu da izaberu da se okrenu nazad, što znči zaista se kretati unazad, a ja sa toplo nadam da takvo nešto neće učiniti".

XS
SM
MD
LG