Linkovi

Svirepo postupanje sa štićenicima ruskih zatvora


Na internet sajtu Ju-tjub pojavio se snimak svirepog, sadističkog ponašanja prema zatvorenicima u Rusiji. Ruske vlasti ne osporavaju tu pojavu, ali tvrde da je video snimljen početkom devedesetih godina.

Video počinje sa razdraženim psima, oklopnim vozilima i desetinama policajaca u pancir bluzama koji ulaze u Kažnjeničku koloniju broj 2, nedaleko od Jekaterinburga.

Jedan od policajaca udara zatvorenika pesnicom u lice, drugi besomučno udaraju osuđenike palicama i šutiraju ih teškim čizmama. Nasilje je svirepo, bezobzirno i potencijalno smrtonosno, što prema ruskim zakonima nije dozvoljeno. Glas Amerike je kontaktirao rusku Saveznu upravu za kažnjeničke ustanove, čiji predstavnik je rekao da direktor uprave, Jurij Kalinjin, priznaje da je bilo zlostavljanja, ali da su se ona događala početkom devedesetih godina. Aktivisti za ljudska prava kažu da snimci potiču iz 2006. godine i da ih je na internet nedavno postavila moskovska Fondacija za odbranu prava zatvorenika. Član ruskog Javnog pokreta za ljudska prava, Evgenij Klov, kaže da su snimke napravili zatvorski funkcioneri u cilju zastrašivanja novih zatvorenika.

Klov kaže da su ljudi koji su skrenuli pažnju javnosti na ovaj video, postavljen na sajtu Ju-tjub, hrabri i odvažni. On dodaje da je teško reći ko je odgovoran za to nasilje, ali da je ono najverovatnije podstaknuto od strane lokalnih zatvorskih funkcionera, a ne od strane Kremlja. Klov dodaje da su, po svemu sudeći, zatvorski funkcioneri objavili rat onome što smatraju zločinačkom ideologijom među zatvorenicima. On kaže da funkcioneri smatraju da ih rat protiv kriminala primorava da muče, ponižavaju i omalovažavaju zatvorenike koji ispoljavaju privrženost zločinačkim tradicijama.

U međuvremenu, objavljen je još jedan snimak napravljen u Kažnjeničkoj koloniji broj 5, u ruskom oblasti Amur, oko 5 hiljada kilometara istočno od Moskve, kraj granice sa Mandžurijom. U tom zatvoru su zatvorenici žiletima sekli zglavke na rukama, protestujući zbog teških uslova u zatvoru. Kancelarija tužioca Amurske oblasti potvrdila je taj incident Glasu Amerike, kao i u pismu upućenom Fondaciji za odbranu kažnjeničkih prava. Ruski aktivisti za ljudska prava kažu da se protest dogodio u januaru ove godine, dok se u pismu tužioca kaže da je to bilo prošle godine. Oba izvora kažu da su 142 vojnika isekla zglavke. Kancelarija oblasnog tužioca kaže u svom pismu da su svi lečeni od lakih povreda.

XS
SM
MD
LG