Linkovi

Buš obećava pomoć za modernizaciju poljske armije


Predsednik Buš kaže da će Sjedinjene Države pomoći modernizaciju poljskih oružanih snaga, u okviru sporazuma o izgradnje dela američkog antiraketnog sistema u Poljskoj. Buš je to objavio posle razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, u Vašingtonu.

Predsednik Buš kaže da razume zabrinutost Poljaka i slaže se da bi poljske oružane snage morale da se modernizuju u okviru izgradnje antiraketnog odbrambenog sistema.

”Za naše saveznike je važno, kada su zabrinuti za modernizaciju svojih snaga, da njihovi prijatelji reaguju na to i mi reagujemo.“

Buš je rekao poljskom premijeru da će prvi korak biti da sastavi spisak potreba kako bi se osiguralo da modernizacija bude adekvatna.

”Gospodine premijeru, pre nego što se moj mandat završi procenićemo te potrebe i izraditi konkretan i opipljiv plan za modernizaciju.“

Poljska je tu modernizaciju postavila kao uslov za učešće u programu izgradnje raketnog štita, u okviru koga bi u Poljskoj bilo postavljeno deset raketa-presretača, kao štit od mogućih napada od strane otpadničkih država. Premijer Tusk je rekao da Sjedinjene Države mogu da se oslone na Poljsku, i da Poljska može da se osloni na Sjedinjene Države.

Tusk je rekao da je najvažnije to što je sastanak u Beloj kući prikazao solidarnost i saglasnost da raketna odbrana i modernizacija vojske moraju da budu deo istog paketa. On je istakao da nema mesta nagađanjima o njihovim namerama, što se odnosilo na rusku zabrinutost zbog pomenutog antiraketnog sistema. Rusija ne krije da se protivi njegovoj izgradnji zbog blizine ruske granice. Kao i posle prošlonedeljnog razgovora sa češkim premijerom, predsednik Buš je rekao da Rusija nema razlog za strahovanje.

”Ovaj sistem nije uperen ka Rusiji i ja ću nastaviti da radim sa predsednikom Rusije kako bih ga uverio u to. Sistem je predviđen za opasnosti 21. veka.“

Poljska kaže da je modernizacija njenih oružanih snaga hitno potrebna zbog mogućnosti da Rusija, zbog raketa presretača, okrene ka njoj svoje nuklearno naoružanje. Poljski pregovarači tražili su sisteme za vazdušnu odbranu kratkog i srednjeg dometa i identifikovali 17 oblasti odbrane čiju modernizaciju bi Sjedinjene Države mogle da pomognu. Pregovori su još u toku, a predsednik Buš nije ništa rekao o tome koje specifične potrebe bi mogle da budu zadovoljene.

XS
SM
MD
LG