Linkovi

Vlada Srbije uputila predsedniku Tadiću predlog o raspuštanju Skupštine


Vlada je predložila predsedniku Srbije da raspusti Parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, a u kabinetu predsednika Srbije rečeno da je Boris Tadić primio predlog i da će odlučiti do srede jer po Ustavu za to ima 72 sata.

Na sednici Vlade ustanovljeno je da ona više nema jedinstvenu i zajedničku politiku što je prema Ustavu onemogućava da utvrđuje i vodi politiku države Srbije. Rok za održavanje parlamentarnih izbora u slučaju raspuštanja Skupština je između 45 i 60 dana, što znači da se izbori mogu raspisati 12. marta. Predsednik Srbije Boris Tadić već je najavio da će predlog prihvatiti i raspisati parlamentarne izbore za 11. maj, kada se održavaju i lokalni i pokrajinski izbori, a prema Ustavu on u ovakvoj situaciji ne može raspisati izbore pre srede 12. marta.

U iščekivanju raspisivanja izbora započeli su i razgovori o predizbornim koalicijama. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je Nova Srbija jedina stranka sa kojom će partija Vojislava Koštunice razgovarati o stvaranju predizborne koalicije.

Portparol G17 plus Nikola Papak izjavio je da je ta partija spremna da na parlamentarne izbore izađe samostalno, ali i na okupljanje svih proevropskih snaga kako bi građani imali jasan izbor.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će vanredni parlamentarni izbori biti referendumskog tipa i da ne isključuje mogućnost koalicione saradnje sa proevropskim strankama, a predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će Mađarska koalicija samostalno nastupiti na vanrednim parlamentarnim izborima jer šira predizborna koalicija proevropskih stranaka u ovom trenutku nije moguća, s obzirom na poslednje izjave predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na političku situaciju reaguju investitori i tržišta. Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković izjavio je da su tri velike američke kompanije, koje su bile blizu ulaska na tržište Srbije, odustale od ulaganja i čekaju razvoj situacije. A indeks vrednosti akcija na Beogradskoj berzi zabeležio je istorijski pad od gotovo pet odsto. Stručnjaci prognoziraju da će naredna dva meseca do izbora biti veoma teška za Beogradsku berzu i da ukoliko na vanrednim parlamentarnim izborima pobedi opcija za ubrzane integracije sa EU, može se očekivati i rast berzanskih indeksa.

EU: Srbija da se opredeli za Evropu

U Briselu, o situaciji na Balkanu razgovaraju šefovi diplomatije EU. Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel i visoki predstavnik Unije Havijer Solana, izjavili su da se Evropska unija nada pobedi proevropskih snaga na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Švedski ministar Karl Bilt se dolazechi na zasedanje, pridružio komentarom da će
prevremeni izbori biti "prilika za Srbiju da se još snažnije nego do sada opredeli za Evropu".

Ukoliko bi se Srbija opredelila za samoizolaciju, to onda bilo štetno i za srpsku privredu i politiku, i za region, kazao je Bilt.

XS
SM
MD
LG